kolaborant Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Witam. Dotychczas zajmowałem się modelowaniem w ramach hobby. Chciałbym jednak w nieco się "wyspecjalizować" - zająć się tworzeniem wizualizacji wnętrz. Docelowo oczywiście w Blenderze. Zastanawiam się nad efektowną i efektywną organizacją pracy. Jak ogarnąć bazę materiałów, modele etc. ? (np. w jednym pliku trzymać na warstwach modele oteksturowane i wstawiać do przygotowywanej sceny) Czy Blender ma jakiegoś rodzaju "menadżery" ułatwiające zarządzanie rozbudowanymi bazami materiałów i modeli? Czy jest możliwe importowanie modeli z materiałami (np. z evermotion) i czy można je w jakiś szybki sposób zaadaptować do Luxrender'a lub YafaRay'a? Interesują mnie także aspekty techniczne np. oświetlenie, ustawienie parametrów kamery. Będę wdzięczny, za wszelkie przydatne rady i linki. Mam nadzieje że wkrótce i ja będę mógł podzielić się swoją wiedzą na ten temat. Pozdrawiam
Gość MaciekA Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 nie wiem czy temat jest aktualny, ale do wizualizacji spróbuj KeyShot'a
kpulka Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 Mnie też interesuje ten temat. Staram się przesiąść z 3ds'a na blendera. Najbardziej zastanawia mnie wybór renderera. Wybieram póki co z darmowych więc w grę wchodzi głównie luxrender i yafaray. Luxrender się jeszcze rokręca, ale developerzy naprawdę dają rade i poziom w jakim się rozwija jest imponujący. Jedyny minus to brak "render elements". Z Yafaraya widziałem wiele fajnych wizek więc z pewnością da się go zaadoptować do tego typu renderów. Tutaj minusem jest brak wsparcia GPU (czytałem, że z tym jest problem w tego typu silnikach). Oczywiście Yafaray jest bardziej dojrzały więc z materiałami pewnie jest łatwiej. Co wy myślicie na ten temat?
Piotr7979 Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 Kiedyś bawiłem się troche yafrayem (dla mniej zorientowanych- to nie literówka tylko poprzednik yafaraya było to chyba koło 2006 roku :) ), ostatnio znowu troszeczkę się nim bawię ale wersją dla sketchup. Wydaje mi się że to dość ciekawy soft, ale możliwości jest trochę więcej np kerkythea. Z tego co mi się ostatnio o oczy obiło to chyba szykują nową odsłonę po tym jak thea została wydana.
Rekomendowane odpowiedzi