Napisano 5 Kwiecień 201114 l Witam. Dotychczas zajmowałem się modelowaniem w ramach hobby. Chciałbym jednak w nieco się "wyspecjalizować" - zająć się tworzeniem wizualizacji wnętrz. Docelowo oczywiście w Blenderze. Zastanawiam się nad efektowną i efektywną organizacją pracy. Jak ogarnąć bazę materiałów, modele etc. ? (np. w jednym pliku trzymać na warstwach modele oteksturowane i wstawiać do przygotowywanej sceny) Czy Blender ma jakiegoś rodzaju "menadżery" ułatwiające zarządzanie rozbudowanymi bazami materiałów i modeli? Czy jest możliwe importowanie modeli z materiałami (np. z evermotion) i czy można je w jakiś szybki sposób zaadaptować do Luxrender'a lub YafaRay'a? Interesują mnie także aspekty techniczne np. oświetlenie, ustawienie parametrów kamery. Będę wdzięczny, za wszelkie przydatne rady i linki. Mam nadzieje że wkrótce i ja będę mógł podzielić się swoją wiedzą na ten temat. Pozdrawiam
Napisano 15 Lipiec 201113 l Mnie też interesuje ten temat. Staram się przesiąść z 3ds'a na blendera. Najbardziej zastanawia mnie wybór renderera. Wybieram póki co z darmowych więc w grę wchodzi głównie luxrender i yafaray. Luxrender się jeszcze rokręca, ale developerzy naprawdę dają rade i poziom w jakim się rozwija jest imponujący. Jedyny minus to brak "render elements". Z Yafaraya widziałem wiele fajnych wizek więc z pewnością da się go zaadoptować do tego typu renderów. Tutaj minusem jest brak wsparcia GPU (czytałem, że z tym jest problem w tego typu silnikach). Oczywiście Yafaray jest bardziej dojrzały więc z materiałami pewnie jest łatwiej. Co wy myślicie na ten temat?
Napisano 15 Lipiec 201113 l Kiedyś bawiłem się troche yafrayem (dla mniej zorientowanych- to nie literówka tylko poprzednik yafaraya było to chyba koło 2006 roku :) ), ostatnio znowu troszeczkę się nim bawię ale wersją dla sketchup. Wydaje mi się że to dość ciekawy soft, ale możliwości jest trochę więcej np kerkythea. Z tego co mi się ostatnio o oczy obiło to chyba szykują nową odsłonę po tym jak thea została wydana.