Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Witam nadszedł czas na następny monitor tylko mam problem, bo moja karta ma 2x DVI i S-Video a te DVI już mam zajęte i teraz rodzi się pytanie jak to podłączyć ? jest, co prawda dvi splitter, ale to działa może w jednym na 10 przypadków. Monitory te same maja być 1. Zaryzykować i kupić ten dvi splitter. 2. Wsadzić nowa kartę graficzna z 2x dvi i displayport ? 3. Inne
olaf Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 kup karte za 80pln, bedzie najszybciej, najpewniej i pewnie najtaniej.
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Dodatkowe pytanie chce odraz mieć pulpit na 2 monitorach razem z paskiem start czy na zwyklej karcie da się to uzyskać?
olaf Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 ja w tym momencie mam pulpic na 3monitory rozdzielony właśnie przez dwie karty. Jedyny mankament to nie mozliwosc rozciagniecia paska windosowego na trzy monitory, co jednak moze byc zaletą bo nie wykluczone ze byłoby mocno irytujące. Ja sobie dla wygody ustawiłem pasek start w pionie. Karta nie ma w zasadzie znaczenia.
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Ok moja płyta nie ma SLI mam PCI-E 16x działające jako 8x chciałbym cos co ma dużo cuda jako karta pomocnicza albo karta typowo do zastosowań w 3D MAX
olaf Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 sli nie jest potrzebne. co wiecej z SLI odpalisz max 3 monitory. Z drugiej strony jak nie masz SLI na plycie to np. Octane i tak bedzie jechał na 1-nej karcie. Wiec przyda sie albo do viewportow, albo do fizyki albo do kultury pracy w trybie idle (ja mam tak np. jedna karte z chłodzeniem pasywnym zero decybeli). Nie wiem jak w 3d maxie ale w photoshopie i w systemie mozna wybrac ktora karta jest pierwszorzędna i to chyba bez restartu.
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Takie cos wystarczy ? http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814130579
dokturpotfor Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 (edytowane) Czołem, Tylko taka mała uwaga co do 3 monitorów na jednej karcie. Na zwykłej karcie nie odpalisz 3 monitorów w prosty sposób. GeForce w ogole tego nie wspierają. Zazwyczaj ilość aktywnych monitorów jest zdefiniowana przez ilość układów TMDS, nawet jeśli karta ma trzy, czy cztery wyjścia to z regóły można korzystać z dwóch. Ja mam obecnie podpięte 3 monitory do radeona 5870, dwa przez DVI (korzystają z TMDS'ów) a trzeci podpięty przez aktywną przełączke DisplayPort. Większość kart AMD od serii 5xxx w górę wspiera więcej niż 2 monitory, ale właśnie przez DisplayPorty (bodajże 6 i więcej można podpiąć do 5870 Eyefinity Edition i do 68xx, 69xx). ps: edit nie RAMDAC tylko TMDS :) Edytowane 6 Kwiecień 2011 przez dokturpotfor
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 dobrze wiedzieć bo bym 16dol wywalił w błoto przez ten splitter
dokturpotfor Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Wydaje mi się że splitter tylko kopiuje jedno wejście na dwa wyjścia - ten sam obraz. Chyba że to jakieś bardziej skomplikowane urządzenie, masz gdzieś linka do tego? na jakimś newegg'u czy podobnym ? Bo to nawet fajne by było jakby istniał jakiś sprzętowy gadżet który np. rodziela jeden obraz 2560x1024 na dwa obrazy 1280x1024.
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 (edytowane) Różności http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&DEPA=0&Order=BESTMATCH&Description=dvi+splitter Pasek zadań można rozszerzyć na wiele monitorów tylko w Quadro ?? od tego wiem ze jest NVIDIA Mosaic. Edytowane 6 Kwiecień 2011 przez RafalPL
olaf Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Rafal jezeli dodasz tamtą 430 jako druga to bedzie ok bo mam taka sama w szufladzie na zapas.
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 To jutro zamówię sobie monitor a karta hmm raczej ten GF430 przez chwile zastanawiałem się nad Quadro, 600/400 ale 60$ a 160$ się nie opłaca tylko ze chciałbym mieć jeden pulpit na 2 monitorach razem z paskiem zadań po prostu żeby (jako niby jeden monitor).
olaf Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 ale czemu nie podlaczysz dwoch pod jedna akrte jak masz dwa wyjscia dvi?
Gość RafalPL Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 (edytowane) bo mam podlaczony TV Edytowane 6 Kwiecień 2011 przez RafalPL
Rekomendowane odpowiedzi