TheBill Napisano 8 Kwiecień 2011 Napisano 8 Kwiecień 2011 (edytowane) Witam, czy ktoś orientuje się co to za budynek? "Główny hall zwieńczony szklaną kopułą. Zbudowanpo go w konstrukcji żelbetowej, ale ukrytej całkowicie pod niesłychanie ozdobnymi dekoracjami, pomiędzy którymi przezuwały się szklane windy. W kolistym wnętrzu wykorzystano niewątpliwie inspiracje architekturą teatralną: otwierające się galerie na wyższych piętrach ukształtowane były na podobieństwo spiętrzonych lóz teatralnych z wybrzuszonymi balkonami nadwieszonymi nad parterem." Dla podpowiedzi budynek został zbudowany na początku XX wieku. Jedyną budowle jaką znalazłem pasującą do opisu jest galeria lafayette, tylko że tam nie ma wind, wiec kojarzy ktoś z was może co to za budynek. Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 9 Kwiecień 2011 przez TheBill
polka dot Napisano 8 Kwiecień 2011 Napisano 8 Kwiecień 2011 egzamin w Gliwicach? powinno być żelbetowej albo żelazo-betonowej;)
TheBill Napisano 9 Kwiecień 2011 Autor Napisano 9 Kwiecień 2011 faktycznie :) tak tekst jest z egzaminu w Gliwicach, tylko że nie mogę znaleźć za nic co to jest. Bo niby opis dotyczy "wybitnego dzieła architektury".
polka dot Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 kilka lat temu byłem na tym egzaminie i do dziś nie wiem o jaki budynek chodzi. może po studiach będę wiedział;) który to rok? 2006?
Rekomendowane odpowiedzi