TheBill Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 pierwszy szkic, nogi ma za krótke, coś oprócz tego z proporcjami nie tak?
nikodem. Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Jak na moje oko to dużo nie tak, ale nie zniechęcaj się. Spróbuj to podczyścić. Powodzenia.
Swiezy Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Postaraj się używać dużo mniej kresek, szukaj formy walców etc. więcej kierunków w perspektywie. Szkic jest bardzo nieczytelny i sam byś miał problemy z położeniem waloru na takim szkicu. Staraj się jeszcze nie fantazjować z kreską, tak samo marzyłem o finezyjnej kresce ale to dopiero ma sens wraz z poznaniem kierunków linii i więcej uproszczeń kolego. Dobrze jest ten sam szkic przerysować jeszcze raz i zredukować liczbę kresek. Świetne są ćwiczenia z natury, rysowanie najprostszych przedmiotów znacznie poprawia jakość szkiców, rysuj je regularnie ile tylko masz sił a z czasem postęp sam się włączy. Pozdrawiam.
TheBill Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 walor @Swiezy - okej, zobaczymy. chyba jednak wróce do szkicu z moim pomysłem.
Swiezy Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 No i widzisz,walor niestety nie trzyma się bryły, Zacznij od Loomisa i doprawiaj Brigdmanem, z resztą jak tu cieniować bryłę której kształtu nie znasz, a cień idzie po formie i światło także. Ściągnij sobie Andrew Loomis - Figure Drawing for all it's Worth zasady są bardzo prosto i trafnie opisane, zacznij od początku książki bez przeskakiwania po rozdziałach a zobaczysz efekty. Potem na podstawie tego korzystając ze zdjęć np. z Gesture Drawing Toola (znajdziesz w googlach) rysuj postacie. Zaopatrz się też w Bridgman, George - Bridgeman's Complete Guide To Drawing From Life + ćwicz rysowanie ludzi z natury,nawet nie musi być model wystarczy rodzina czy ludzie w autobusie,gdziekolwiek a poczujesz większą łatwość w rysowaniu ludzi ;) Pozdrawiam.
TheBill Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 dzięki z porządny demotytwator :D kop w dupe zawsze się przyda, w pozycje które wymieniłeś się zaopatrzyłem, trzeba się za to zabrać. Dzięki :)
TheBill Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 w związku z wytknięciem mi braku teoretycznej wiedzy z zakresu anatomii, uderzam w refki taki zestawik poszedł do obróbki, może coś z tego będzie z miley postura, z krzywiącej się podkład do twarzy, chodaczki to wiadomo...
Swiezy Napisano 20 Kwiecień 2011 Napisano 20 Kwiecień 2011 No czekam na wyniki ;) przestudiuj sobie dokładnie postać,poszukaj brył, walców skorzystaj z Loomisa szczególnie bo on nie skupia się tak na mięśniach jak inni więc więcej Ci potrzebny i lepiej nadaję się pod bazę, szukaj kierunków linii http://www.fredfixler.com/index.php/cave-22/ przećwicz te uproszczenia na pewno Ci pomogą ;)
atheg Napisano 21 Kwiecień 2011 Napisano 21 Kwiecień 2011 Jest taka niezła zasad, której znajomość i umiejetnośc zastosowania się do niej jest jedną z najważniejszych rzeczy w rysunku. Z angielska ówi sie: "Murdering Your darlings". Sprowadz się to do tego zeby nie przywiazywac sie zanadto do pierwszego szkicu, pierwszego pomyslu, a w nastepnych etapach usuwania wszystkich elementow zbednych dla fajnego odbioru pracy. Dlatego radziłbym Ci na poczatek wykonac kilka szkicow i dopiero pozniej zdecydowac, ktory z nich ma potencjal i na ktorym dalej pracowac. Z tego co na razie pokazales nic raczej nie bedzie z czego moglbys byc zadowolony. Za to pracujac solidnie w tym watku mozesz sie bardzo duzo nauczyc. I to glownie na bazie wlasnej pracy. I korzystaj z podpowiedzi innych bo bardzo się przydaja kiedy brak nam dystansu do wlasnej pracy. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci!
TheBill Napisano 21 Kwiecień 2011 Autor Napisano 21 Kwiecień 2011 heh atheg, jak najbardziej się z tobą zgadzam, tylko że ja w życiu nie robiłem conceptu postaci, to będzie mam nadzieje skończony, pierwszy. póki co takie 2 stepy miley w tle slużyła mi jako paleta.
miriam Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 UWAGA UWAGA !! Przypominam, kończymy dzisiaj do godziny 23.59.59 ( Osoby które nie zdążą mają jeszcze nieco czasu do jutra do godziny 10.00) :) Po tym czasie odpalamy sondę . Powodzenia. //Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi