Sauer Napisano 20 Kwiecień 2011 Napisano 20 Kwiecień 2011 Sprecyzuj dokładniej pytanie bo do końca nie wiadomo co masz na myśli. Opcje które mogą Ci się przydać to Connect/Cut i może Boolean - czego nie polecam.
KoMic Napisano 21 Kwiecień 2011 Napisano 21 Kwiecień 2011 kolejny failtopic proponuje uzyc nożyczek, albo foremki do wycianania dowolnych ksztaltow z boxa
XenOx Napisano 21 Kwiecień 2011 Autor Napisano 21 Kwiecień 2011 Chodziło mi o to że jak mam np. drogę i wyciąłem ładnie poligonem chodnik i krawężnik to jak zrobić dziurę o dowolnym kształcie? PS. Jak by ktoś mógł to jakaś instrukcja jak to zrobić.
Raziel89 Napisano 21 Kwiecień 2011 Napisano 21 Kwiecień 2011 jeśli chodzi o bardzo dowolny kształt, to najlepiej narzędziem 'cut'. zaznaczasz polygony konkretne i tniesz jak chcesz. Poza tym polecam podstawowe, te jak najbardizej podstawowe tutoriale, jakich jest pełno w necie, żeby oszczędzić takich wątków. I jeszcze to: http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf - na prawdę pomaga! Czytanie i szukanie jest spox a nie fe!
XenOx Napisano 21 Kwiecień 2011 Autor Napisano 21 Kwiecień 2011 Próbowałem opcją "cut" ale po zaznaczeniu nie wiem jak usunąć zaznaczony obszar tzn. jak wyciąć ten kształt.
Raziel89 Napisano 21 Kwiecień 2011 Napisano 21 Kwiecień 2011 Trzeba po prostu nacisnąć "delete". Nie wiem co modelujesz, ale ulica, chodnik, krawężnik - brzmi jak "większy" projekt. Niestety brakuje Ci fundamentalnej wiedzy. Polecam tutoriale, bo co chwilę się będziesz pytał o coś ;d
SabaruPL Napisano 21 Kwiecień 2011 Napisano 21 Kwiecień 2011 Chodziło mi o to że jak mam np. drogę i wyciąłem ładnie poligonem chodnik i krawężnik to jak zrobić dziurę o dowolnym kształcie? PS. Jak by ktoś mógł to jakaś instrukcja jak to zrobić. Taki dowolny otwór można także za pomocą narzędzia o nazwie "Boolean" wyciąć. Po prostu, rysujesz sobie jakiś kształt np. narzędziem linia. Potem to ekstrudujesz, nanosisz na ten model w którym chcesz wyciąć dziurę i na końcu używasz tego wspomnianego narzędzia. Jak nie wiesz jak tego używać to sobie wpisz w wyszukiwarkę "3ds max Boolean" i obejrzyj jakiś filmik.
lukasjogabonito Napisano 22 Kwiecień 2011 Napisano 22 Kwiecień 2011 Jest jeszcze coś takiego jak ShapeMerge ale to apropo wycinania kształtu z boxa a nie robienia krawężników...
Rekomendowane odpowiedzi