Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprecyzuj dokładniej pytanie bo do końca nie wiadomo co masz na myśli.

Opcje które mogą Ci się przydać to Connect/Cut i może Boolean - czego nie polecam.

Napisano

Chodziło mi o to że jak mam np. drogę i wyciąłem ładnie poligonem chodnik i krawężnik to jak zrobić dziurę o dowolnym kształcie?

PS. Jak by ktoś mógł to jakaś instrukcja jak to zrobić.

Napisano

jeśli chodzi o bardzo dowolny kształt, to najlepiej narzędziem 'cut'. zaznaczasz polygony konkretne i tniesz jak chcesz.

Poza tym polecam podstawowe, te jak najbardizej podstawowe tutoriale, jakich jest pełno w necie, żeby oszczędzić takich wątków.

I jeszcze to: http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf - na prawdę pomaga! Czytanie i szukanie jest spox a nie fe!

Napisano

Trzeba po prostu nacisnąć "delete". Nie wiem co modelujesz, ale ulica, chodnik, krawężnik - brzmi jak "większy" projekt. Niestety brakuje Ci fundamentalnej wiedzy. Polecam tutoriale, bo co chwilę się będziesz pytał o coś ;d

Napisano
Chodziło mi o to że jak mam np. drogę i wyciąłem ładnie poligonem chodnik i krawężnik to jak zrobić dziurę o dowolnym kształcie?

PS. Jak by ktoś mógł to jakaś instrukcja jak to zrobić.

Taki dowolny otwór można także za pomocą narzędzia o nazwie "Boolean" wyciąć. Po prostu, rysujesz sobie jakiś kształt np. narzędziem linia. Potem to ekstrudujesz, nanosisz na ten model w którym chcesz wyciąć dziurę i na końcu używasz tego wspomnianego narzędzia. Jak nie wiesz jak tego używać to sobie wpisz w wyszukiwarkę "3ds max Boolean" i obejrzyj jakiś filmik.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności