Napisano 15 Luty 200322 l Od pewnego czasu próbuję na swojej własnej skórze co można uzyskać za pomocą Brazila i bez kłamstwa mogę przyznać, że jest to dla mnie \"dream come true\". Z jednym wyjątkiem: sub-surface effects. Jak to właczyć ? nie wiem. Opisze wam prostą scenkę, renderowaną Brazilem 1.0.3, w której ewidentnie powinny być sub-surface, a nie ma. Ni w ząb. a więc: 01) Create->Box->Keyboard Entry (X:0, Y:0, Z:0, Length:30, Width:30, Height:30) 02) Material Editor->1 - Default (type:Brazil Advanced, Base Shader: Wax, Diffuse (Cs):R=32,G=192,B:255, Backscatter=0,5) 03) assign material to selection 04) Create->Brazil Light (pozycja:-100,-50,100, cel:0,0,90, shadows: on, type:disc area, diameter:10, focus: on, hotspot:20, falloff:30) 05) Create->BCam (pozycja:50,-110,10, cel:0,0,50, focal len:25) 06) Render (Production Renderer:Brazil r/s 1.0.3, Luma Server: (Indirect Illumination: on, Sub-Surface Effects: on, global scale:1, sample rate:3, bounces:3), CSG Server: (Ground plane: on, base altitude:0)) ...i po mojemu powinienem uzyskać obraz niebieskiej kolumny, w którą u szczytu wnika światło i rozświelta ją... a uzyskuję po prostu niebieską kolumnę... Kombinowałem już na wszystkie sposoby. Pomóżcie. O co chodzi ? Błąd Brazila ? Nie chodzi z jego domyslnym światłem ?? Pożarł się z maxem 5 ??? pomóżcie... [Edited on 15-2-2003 by grim]
Napisano 20 Luty 200322 l Zmieniasz wartość i parametry Transluency w extended parameters - Brazil Basic Material... I powinno działać!
Napisano 21 Luty 200322 l Autor Dzięki, ale to nic nie daje... właściwie zmania Translucency nic a nic nie zmienia w renderingu. Czy mógłby ktoś podesłać mi na maila jakąkolwiek scenę, w któej zmana parametry Translucency w jakimś materiale ma wpływ na to jak wygląda render ? Może być prosta kulka... cokolwiek. Reszty dojdę sam. Plz...
Napisano 21 Luty 200322 l Cze Pisze z informatyki, wiec nie bedzie dokladnie, ale zawsze to jakas pomoc. W zakladce sss, zmieniasz dwie zmienne na bardzo wysokie wartości! (pierwsza na około 300, druga 70 :-))) Do tego dochodzi transluency i już masz!
Napisano 21 Luty 200322 l Autor maan :D thx a LOT! workin\' !! :cool: ...nie zrobiłem tego tak jak pisałeś. Użyłem Brazil Advanced; Wax Shader; zwiększyłem backscatter do 0.5, Thickness 50, intensity: 10; w rendererze tak jak pisałeś: Global Scale 200, Sample rate 50 zrobiłęm scenkę z torus knotem - wygląda ładnie (jak lód), choć b. wolno się liczy... jak to opanuję do końca, może zrobię Tutorial ;-) [Edited on 21-2-2003 by grim]
Napisano 22 Luty 200322 l Ej, człowieku - bo mi chleb od ust odbierasz ;-))) Jak poznasz to dobrze, to skrobnij coś - będzie dla potomnych :-)))
Napisano 15 Kwiecień 200321 l nie rob tutoriali bo juz sa dawno zrobione.. jedyne co to moze ktos zgrabnie przetlumaczy dla polskojezycznych maxiarzy http://docs.splutterfish.com/sflatest/examples/ pozdro fotoas
Napisano 15 Kwiecień 200321 l przecierz wiesz ze UCALUJE !! luzik.. w sumie to z rozpedu nie zauwazylem ze do SSS za bardzo nie ma tutka .... M@ti.. chetnie pomoge ci w robieniu tutka jesli cos zaproponujesz[telefon] pozdro fotoas
Napisano 15 Kwiecień 200321 l spoko - be4z pośpiechu... jak będę potrzebował jakiejś pomocy, to się zgłoszę dio Ciebie :-)))
Napisano 2 Maj 200321 l wiecie co, jedyne co potrzebuje to wlasnie tutoriale, tylko ile razy probuje ta strona sie nie otwiera, nie pierwszy raz dlatego spytam, to te same?... http://www.trinity3d.com/productinfo/Brazil/braziltutorials.htm jezeli tak to ja was ucaluje, jak sie do tego dorwe....[uścisk]
Napisano 2 Maj 200321 l hump !! dobierzesz sie jak poczytasz to forum troszke.. gdzies tam ze 20 razy wkleilem link do tych tutoriali to co podales to okladka, reklama tego co jest w srodku poszukaj, .. na forum.. a znajdziesz !! pzodro fotoas
Napisano 2 Maj 200321 l wiem, wiem, wiem ten link mam od dawna: http://docs.splutterfish.com/sflatest/examples/ i to wlasnie tu nie moge wejsc. przejrzalem wczoraj czesc forum poswiecona brazilowi dokladnie, inne linki juz raczej nieaktualne, albo znam. moze maja \"dlugi weekend\" ....:) pozdrawiam
Napisano 2 Maj 200321 l Hehehe... niezłe... podejrzewa, że tam raczej nie świętują naszej niepodległości ;))) Fotoas - jak chcesz to możesz coś skrobnąć o SSS, bo ja napisałem co nieco o fotonach, ale nie chcę tego umieszczać w necie, bo troszkę mało tefgo wyszło :( Na więcej na razie nie mam czasu :(
Napisano 2 Maj 200321 l tak jak wyzej - w pierwszym moim linku - napisane tutoriale byly dla \"posiadaczy\" brazila w wersji poprawnej \"biznesowo\". mysle ze istnieje duza szansa ze pod tym drugim konkretnym adresem juz sie nie pojawia. pewnie sie zdziwili jak im statystyka odwiedzin skoczyla o 1000% no ale gdzies pewnie predzej czy pozniej wyplyna tymczasem