Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

w Sigertools , pluginie do "ustawiania" Vraya w pre-builtowej scence pojawił mi się taki element

41046592636430396574.jpg

pod nazwą "Cover" , nie ma go w light listerze i dla nie otwiera się dla niego żaden panel w maxie. Czy może wie ktoś z czym to się je???

pzdr

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To wyglada jak geometria majaca symulowac "parasolke" uzywana do oswietlenia studyjnego.

Napisano
  • Autor

Tak ,ale nie ma dostępu do żadnych parametrów..chyba że to po prostu Sigertoolowski oryginalny patent i trzeba brać jak leci pod swoje rzeczy. Bo swoją drogą renderuje się z tym świetnie nawet na moim przeciętnym desktopie.

Napisano

Nie żaden patent, po prostu skryptowe rzeczy można nazwać po swojemu, stąd ten Cover. To po prostu jakaś geometria i teraz zgaduję, że światło jest Invisible, a przez opcję Double Sided, świeci też do srodka "parasolki" i tam przez wygaszanie światła powstaje taki soft box dla odbić.

Napisano
  • Autor

To sorry. Chyba za słabo znam temat.... Nie bardzo rozumiem po co geometria, jeśli można dać niewidoczny np. plane z "glow" double sided

Napisano
  • Autor

No chyba - co mnie zaskakuje - zachowanie światła we VRay jest na tyle wyrafinowane, czułe i zbliżone "mechaniką" do realnego ,ze jego zachowanie - jako żródła- jest wymuszane metodami zbliżonymi do "analogowych w normalnym studio i każda płaszczyzna, jej kąt i układ ma znaczenie. Wiem ,że na tym polega własnie GI , ale manipulowanie swiatłem na tej zasadzie to jeszcze za wysoko dla mnie :-DDD

Napisano

Można to zrobić texturą, ale jak widać twórcy znaleźli inny, niekoniecznie lepszy/gorszy sposób. To jest pięknie w grafice, że ten sam efekt można osiągnąć różnymi sposobami :)

Aha, na tym forum dla porządku nie piszemy jeden pod drugim, a edytujemy posty.