LHT Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 Mam taki problemik: nie wiem jak stworzyć brazilowy materiał imitujący połyskujące pióra kolibra. Może coś mi doradzicie, może shader jaki, może tutek jaki znacie, może macie jakieś własne koncepcje. Próbka ze zdjęcia dla jasności sprawy:
Myszek Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 moze to troche pomoze :) http://max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=11509
Gość User190 Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 Hmm... ale w czym problem?? bo ja nie rozumiem! Chyba wiesz jak ustawia się połysk!! Zdefiniuj dokładnie o jaki efekt Ci chodzi, bo na tym zdjęciu niewiele widać!!
LHT Napisano 21 Czerwiec 2004 Autor Napisano 21 Czerwiec 2004 Dokładnie to mi chodzi o te zielone połyskujące pióra. Też myślałem, że to będzie proste ale po 4 godzinach zabawy z paremetrami... Po prostu problem polega na tym, że nie wiem jak stworzyć brazilowy, metaliczny, jedwabisty zielony materiał z żółtymi highlight\'ami. Pozdrawiam
LHT Napisano 21 Czerwiec 2004 Autor Napisano 21 Czerwiec 2004 Velvetem już próbowałem. Pewnie będę musiał jakoś te piórka wymodelować (też jeszcze za bardzo nie wiem jak) to może nabierze to wyglądu. Dokładnie, w oryginale to wygląda tak:
fotoas Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 rany.modelujesz piorka,w cale skrzydlo ukladasz reszta juz bedzi ewygladala gitesik jesli dasz ladna texturke/ a nie jakis wypas szader to juz bedzie dobrze wygladalo zaczynasz od dupy strony.. zacznij od poczatku chyba ze to ma byc low poly btw.. malo to ma wspolnego z brazilem.moze i velwet pomoze ale watpie zeby to szader tu mial tak wielkie znaczenie raczej model ? do tego pamietaj ze tw skrzydla sa w ruchu i prawie nigdy nie widac ich ostro daj sobie na luz z szaderem, lepiej dobre montion w brazilu uruchomic Fotoas
Kris_R Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 A ja dodam ze kierunkowy falloff ze swiatla powinien spokojnie wystarczyc jako bonus...
LHT Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Napisano 22 Czerwiec 2004 Może to nie odpowiedni dział na to pytanie ale skoro juz tu jestem... Znacie może jakiś plugin do robienia włosów (myśle o drobnych piórkach i puchu) który mi brazil rendernie? i mam jeszcze taką ciekawostke: rendernełem jedne włoski zrobione w Shag hair ale nie wiem jak to zrobiłem, najpierw zrobiłem włosy i renderłem scanlinem, a później zamieniłem render na Brazil i matriały brazilowe i się jakoś renderneło. Podejrzewam, że można ale trzeba maxowych świateł użyć a nie brazilowych, jeszcze potestuje.
Rekomendowane odpowiedzi