Napisano 25 Maj 201113 l Jestem początkującą użytkowniczką maxa i mam nastepujące pytanie. Jaką rozdzielczość najlepiej wybrać dla animacji, która będzie wyswietlana podczas pokazu na projektorze? NTSC d-1 , czy PAL -video? czy moze 800 na 600??
Napisano 25 Maj 201113 l najlepiej natywna dla rzutnika, zazwyczaj 1280x720 jest OK, chyba ze ma to byc full hd 1920x1080 Edytowane 25 Maj 201113 l przez KoMic
Napisano 25 Maj 201113 l Autor Wielkie dzięki!! Jeszcze jedno pytanie. Animację chcę wyrenderowac jako sekwencję w png. Słyszałam, że należy wtedy zaznaczyć opcję render to fields. Ale jak próbowałam, to rendery były nie ostre. To może lepiej nie zaznaczać??
Napisano 25 Maj 201113 l Cytat łyszałam, że należy wtedy zaznaczyć opcję render to fields. to cos zle slyszalas. Render to fields o ile sie nie myle ma cos wspolnego z renderowaniem interlaced.
Napisano 25 Maj 201113 l Cytat ma cos wspolnego z renderowaniem interlaceddokładnie- dostaniesz powtórzone linie w każdej klatce. Jak nie masz tego w specyfikacji, a przyjmą mpg etc. to olej tylko ustaw odpowiednią ilość klatek - przy puszczaniu z kompa 30fps i nie ma sie specjalnie co wyginać. Natomiast jak renderujesz to polecam targe (tga z alpha), jakiekolwiek zmiany i zapis np. 1tys klatek w png po korektach w jakims sofcie do kompozycji to mordęga. odczyt zresztą też.
Napisano 25 Maj 201113 l Autor Dzięki za pomoc. Ostatnie pytanie. Wybrałam tga zamiast png ale wtedy jest tło. Co zaznaczaczyć przy zapisie żeby nie było?
Napisano 25 Maj 201113 l Autor Renderuję przy uzyciu mental ray.. Przy wyborze opccji render output wybieram targa image files, a potem mam zaznaczone dwie opcje: compress, i pre-multipled alpha i mam tło.
Napisano 25 Maj 201113 l nataliaK napisał: Renderuję przy uzyciu mental ray.. Przy wyborze opccji render output wybieram targa image files, a potem mam zaznaczone dwie opcje: compress, i pre-multipled alpha i mam tło. Bo to nie jest PNG. Masz tło, ale to nie ma znaczenia bo masz też alphę zapisaną - musisz tylko ten kanał wykorzystać w programie do kompozycji i tła nie będzie (kanał alpha często jest odczytywany automatycznie).