Gaw Napisano 25 Maj 2011 Napisano 25 Maj 2011 witam, chciałbym wymodelować baton. zacząłem od stworzenia boxa, poźniej odjąłem te wycięcia trójkątne na brzegach, dodałem wave, ripple - próbowałem z tapper, ale nie umiem go spłaszczyć na brzegach. może od złej strony się za to zabieram? poniżej to co wyskrobałem - tak, wiem, że to bardziej wygląda jak cegła lub kostka brukowa niż baton. Nie wiem jak się za to zabrać.
KoMic Napisano 27 Maj 2011 Napisano 27 Maj 2011 Nooo nie wyglada to najlepiej. mysle ze na poczatku dobrze by bylo abys pomodelowal cos z tutoriali. zamiszczonych u nas na serwisie, lub znalezionych w necie. Zobaczysz jaka jest metodologia i jakich narzedzi w jaki ssposob sie uzywa.
Adanedhel Napisano 27 Maj 2011 Napisano 27 Maj 2011 Cos tam umiesz skoro wyrzezbiles to cudo...:) jest wiele sposobow, ktore splaszcza ci same krance. wszystko zalezy jaka masz siatke na tym klocku. jesli zadnej to bedziesz musial ja stworzyc, bo nie splaszczy ci z niczego. moge podac 2 najprostsze sposoby na splaszczenie krancow: 1. modyfikator FFD (box) ja wybieram zwykle ten, bo pozwala mi na dowolne wybranie ilosci punktow, ktore pozniej przesuwam. rozwijasz modyfikator i wybierasz opcje control points, przesuwasz te punkty do uzyskania satysfakcjonujacego efektu. 2. zmieniasz bryle na editable poly (zaznacz obiekt kliknij prawym przyciskiem i na dole bedzie opcja: convert to, jak na nia najedziesz to otworzy sie wiecej opcji i wybierasz editable poly). w editable poly wybierasz opcje pracy na vertexach. zaznaczasz skrajne (gora i dol) po obu stronach i wybierasz opcje "skalowanie". skalujesz w osi Z do uzyskania porzadanego efektu. tutaj tez mozesz dowolnie wybrac, ktore vertexy bedziesz skalowal. oprocz opcji skalowania mozesz tez wybrac wszystkie skrajne gorne i przesunac w dol potem dolne i przesunac w gore. wszystko zalezy od ciebie, a max ma duzo roznych mozliwosci. jestem przekonany, ze liczba roznych mozliwych wyjsc z tej sytuacji rowna jest liczbie osob piszacych na tym forum. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi