Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć. Stworzyłem prostą animację samochodu jadącego po drodze. Do drogi użyłem camera mappingu, zaanimowałem ruch kamery i odpowiednio umieściłem samochód. W tym miejscu pojawia się problem - materiał drogi ma self illumination 100% włączony, gdyż nie chcę by zmieniał się jego kolor od światła, niestety skutkuje to też tym, że nie wyświetlają się na nim cienie. Jak zrobić by wyświetlić cienie na drodze ? W scanlinie można przypisać do każdego obiektu w scenie materiał Matte/Shadow, dzięki temu powstaną same cienie, które potem można w postprodukcji dodać. Niestety w Mental Rayu nie ma tego materiału, jest jego odpowiednik, który inaczej działa. Mogę oczywiście zrenderować samą camera mapę z ruchem kamery, wczytać animację jako tło, dodać samochód i kamerę. Wolałbym jednak prościej to zrobić. Jakieś sugestie ?

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zawsze mozna dodac, F10>render elements>shadow jako oddzielny kanal ktory pozniej w post pro wmixujesz, ale to nie jest idealne rozwiazanie: ], a jedyną zaletą jest fakt, ze max zrobi to w 1 przebiegu i nie potrzeba 2x renderowac

pozdr