Napisano 31 Maj 201113 l Witam poszukuje tutoriali o mocap w blenderze, ponieważ chcę stworzyć prostą grę w bge wykorzystującą tą właśnie technikę. tak wiem, że są takie opisy na google... jednak nigdzie nie ma dokładnie, np: obecnie napotkałem przeszkodę taką, że importuję plik bvh jako armaturę. Moja postać ma rozłożone ręce na znak krzyża, natomiast reset position jest z rękoma wzdłuż tułowia. Robię to tak, że zaimportowaną armaturę skaluję do rozmiarów oraz ustawiam żeby mniej więcej była na miejscu modelu. Kolejno wciskam X-Ray i Reset Position wtedy dokładnie skaluję i staram się jak najlepiej dopasować armaturę do postaci. Następnie przechodzę do Edit Mode i ustawiam kości tak by pasowały do obiektu(ręce z pozycji wzdłuż tułowia do pozycji krzyża). Na koniec przechodzę do Pose Mode i naciskam Alt+R czyli clear rotation. I nie wychodzi mi, bo samo ułożenie już tak szkieletu zmienia strukturę ruchu bvh i przykładowo po zmianie rotacji rak są one w ruchu przekręcone. Ma ktoś jakieś porady co źle robię? W deform options mam zaznaczone Vertex Groups oraz Qaternion(Envelopes odznaczyłem) nie wiem sam, która opcja lepiej pomaga tworzyć grupy, ale w tutorialu tak radzili. Drugą sprawą jest czy ktoś ma jakieś doświadczenia z weight paint? przy zaznaczaniu grup vertexów lepiej zaznaczyć więcej przynależących do danej kości? I czy vertexy mogą należeć do 2 grup jednocześnie? (a późnej w weight paint wartość 0, gdzie nie chcę by kość miała wpływ?) Z góry przepraszam jeśli moje pytania są banalne ale próbuję i nie mogę tego rozgryźć... Edytowane 27 Czerwiec 201113 l przez sicio