Zernat Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Witam. Mój komputer jest już stary. Przedstawiam konfiguracje: Płyta Główna: Asus K8N Zasilacz: Chieftec III 350W Procesor: Intel 1.6 GHz RAM: 2 GB RAM'u. (512 MB "No Name" 512 MB "GoodRam", 1024 MB "GoodRam".) Karta Graficzna: Ati Radeon X1950 512 MB Podczas renderowania większych modeli Mental Ray "szczela" fochy. I ogólnie przy modelowaniu na tych obiektach są spadki FPS'ów nawet do 2 - 3/sec. Jak z płynnościom przy modelowaniu mogę się pogodzić bo cześć obiektów robię "Hide" i po sprawie. Ale tych błędów przy renderowaniu nie umiem obejść. A nie chce mi się ciągle biegać do kumpla na jego laptopa :P Na przykład nie da się wyrenderować obiektu ~150 K poli i ~ 2300 Obiektów na Very Hight ani na Hight. (mówię tutaj o "clay renderze" ...) Czy gdybym dołożył RAM'u i była by konfiguracja 3x 1 GB "GoodRAM" 400 MHz to czy to by coś zmieniło ? Czy zmiana była by duża ? I to samo odnoście zmiany procka na 2.2 GHz, zmieniło by to coś ? CZy mój zasilacz to wytrzyma ? I co lepiej zmienić, RAM czy Procka czy to i to ? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
mirach Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 ram ma minimalny wplyw na zasilacz. Przedewszystkim odpal sobie jakis memtest (wygooglaj to) i sprawdz czy ci ram nie sypie bledami. Sam kiedys mialem podobny skladak do twojego i przy upgradzie ramu wyszlo ze kosci gryzą się ze sobą.
Zernat Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Napisano 6 Czerwiec 2011 Chyba jest wszystko OK. Test robiłem w "BurnInTest" w trialowej wersji ale to chyba nie przeszkadza. Obrazek:
mirach Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 http://www.memtest.org/ ja swego czasu uzywalem tego, dopiero po jakis 2 godzinach mielenia znalazl ze ram sypie bledami przy bardzo specyficznych operacjach. Mozesz tez wyjac na chwile te 2 kosci no name i zobaczyc jak komp zareaguje na to.
Zernat Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Napisano 6 Czerwiec 2011 Innych dobrych testów nie ma ? Aktualnie mam spieprzoną nagrywarkę a to trza wypalić a w USB nie chce mi się bawić :P Mam tylko 1 kostkę no name. To mówisz żeby ją wyjąć i wtedy sprawdzić renderowanie ?
mirach Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Innych dobrych testów nie ma ? Aktualnie mam spieprzoną nagrywarkę a to trza wypalić a w USB nie chce mi się bawić :P zycie jest takie ciezkie... To mówisz żeby ją wyjąć i wtedy sprawdzić renderowanie ? tak
Zernat Napisano 7 Czerwiec 2011 Autor Napisano 7 Czerwiec 2011 Miałem właśnie wyjmować tą kość RAM'u ale właśnie sobie uświadomiłem że nie powiedziałem ci że mi wyskakują błędy "Can't allocate XXXXXXXX bytes" ... chyba powinienem to powiedzieć na samym początku prawda ? ; Czy może to też może być wina niezgodności ?
Zernat Napisano 12 Czerwiec 2011 Autor Napisano 12 Czerwiec 2011 Odświeżam, czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie ? Czy niezgodność RAM'u może powodować error "Can't alocate XXXXXXXXX bytes" ?
Rekomendowane odpowiedzi