Napisano 12 Czerwiec 201113 l Cześć Potrzebuję pomocy.... Dopiero zsczynam przygode z 3ds maxem i pewna rzecz mnie przerosła a mianowicie eksportowałem z autocada obrys budynku i wyciągnąłem go w 3ds maxie ale nie mogę go "zamknąć" na górze czyli mam ściany ale nie mam stropu... Mógł by ktoś mi pomóc? Nie długo mam oddanie projektu a męczę sie z tym juz dlugooooo
Napisano 13 Czerwiec 201113 l rozumiem ze chcesz stworzyc strop miedzypietrowy. nic prostszego gdy juz masz wszystkie sciany na odpowiedniej wysokosci. wystarczy ze wlaczysz sobie opcje snapowania do endpoints. otwierasz opcje tworzenia spline i w widoku perspektywicznym lapiesz za narozniki scian z ewnetrznych. ta metoda daje ci mozliwosc dokladnego stworzenia stropu jak chcesz robic renderingi zewnetrzne i ma byc gdzies tam widac wnetrza. natomiast jesli tylko zalezy ci na renderowaniu wnetrz to w widoku z gory mozesz stworzyc byle jaki obrys budynku (splinem) ustawic stworzony ksztalt na danej wysokosci i walnac extrude'a i gotowe. pozdrawiam
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Skonwertuj obiekt do editable poly, wybierz sub-object border (tam gdzie wybiera się vertex, polygon itd.). Zaznacz obrys który chcesz zamknąć i daj opcję cap.
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Autor dzięki wielkie - bardzo mi pomogliście:) Teraz żeby już nie zakładać nowego tematu mam takie pytanie pewnie banalne:) wymodelowałem sobie fajne kręcone schody tylko ze robilem je w innym pliku niz caly projekt, chce je teraz wkleic do głównego rysunku i nie mam pojęcia jak.... myślałe ze to bedzie na zasadzie ctrl + C i ctrl + V ale nie działa
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Importuj te schody przez opcje Merge i wtedy w scenę z budynkiem wklei Ci max te schody