hasior Napisano 14 Czerwiec 2011 Napisano 14 Czerwiec 2011 Witam jestem Tu nowy,potrzebuję pomocy przy wymodelowaniu kształtu liścia chodzi mi konkretnie o zaokrąglenie kantów bryły ale tylko z jednej strony tak jak ta różowa elipsa,chciałbym bu kanty te u góry liścia były zaokraglone równomiernie tak jak na elipsie.czy ktoś z was mógłby mi pomóc. pozdrawiam
Robertus Napisano 15 Czerwiec 2011 Napisano 15 Czerwiec 2011 http://www.3dmax-tutorials.com/Bevel_Profile_Modifier.html - tak na szybko znalezione ale to ci pomoże :)
hasior Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 Dzięki Robertus,ale jakoś nie idzie tego zrobić,z textem ok ale jak chcę narysowany kształt tak zaokrąglić tylko górne krawędzie tego liścia )te zaznaczone czerwonymi strzałkami)to już nie mogę tego zrobić niestety.
Robertus Napisano 15 Czerwiec 2011 Napisano 15 Czerwiec 2011 Rolę tu gra w którym widoku narysujesz profil do bevela. Spróbuj go narysować w widoku "side" i dopasować do płaskiego spline liścia (który powinien powstać z widoku "top") . Potem wytłocz. Robi to czasem problemy ale generalnie się da zrobić.
hasior Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 próbuję to zrobić ale niestety profil nie chce iść mi po śladzie płaskiej linii liścia,idzie zawsze po kole,a ja chciałbym by szedł po obrysie mojego liścia.wybaczcie ale jestem początkujący
Robertus Napisano 15 Czerwiec 2011 Napisano 15 Czerwiec 2011 Aż musiałem to sprawdzić :) działa 1) obrys liścia z widoku TOP 2) profil z widoku SIDE 3) modyfikator Bevel Profile na obrys liścia 4) wybór profilu Załączam ci przykład (max 2010)
hasior Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 dzięki pomogło.pomotałem coś z oknami.teraz tylko odpowiednia ilość werteksów wygładzanie i powinno być ok.
Rekomendowane odpowiedzi