Napisano 18 Czerwiec 201113 l Witam, przedstawię mój problem krótko. W chwili obecnej posiadam płytę GIGABYTE GA-P35C-S3 pracującą z 2x1GB DDR2 GEIL (800 Mhz) na dual channelu. Stało się, że dysponuje gotówką koło 600 zł i tutaj pytanie - jak wepchnąć w tą płytę większą ilość RAMU żeby jakoś to się trzymało i czy w ogóle się to opłaca? Na stronie GIGABYTA'a znalazłem 4 info apropo pamięci: Obsługa do 8GB pamięci Dual Channel przez 4 złącza DIMM Obsługa do 4GB pamięci DDR3 przez 2 złącza DIMM Dwukanałowa obsługa pamięci Obsługa pamięci DDR3 1333/1066/800 MHz Obsługa pamięci DDR2 1066*/800/667 MHz Tutaj kolejne moje pytanie - czyli w praktyce wychodzi na to, że łącznie da się wepchać 12 GB ? Czy opłaca się dawać więcej DDR2, niż DDR3 ? Czy dwójki nie będą zamulały całości ? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Napisano 18 Czerwiec 201113 l Z tego co wiem mieszanie ramu o różnych częstotliwościach jest niewskazane, a już tymbardziej jak masz ddr2 i ddr3. Szybszy ram zostaje spowolniony a czasami są wogóle problemy z odpowiednim działaniem. Miałem raz taki przypadek że musiałem starą kość wyjąć bo po 5 minutach użytkowania resetował mi się komputer, a obie kości były sprawne.
Napisano 18 Czerwiec 201113 l Autor Mhm w takim bądź razie muszę wybrać między 1 a 2 ... Panowie - co lepsze 8gb DDR2, czy kupić 4gb DDR3, a resztę kasy zostawić na upgrade w przyszłości. Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jaka może być różnica między DDR2 i DDR3 obecnie na rynku :/ Jak kto się przekłada na programy (używam Zbrusha i maxa głównie, a ten pierwszy wręcz pożera pamięć i prosi o więcej). Z góry dziękuje.
Napisano 18 Czerwiec 201113 l Wg. mnie zawsze więcej nawet wolniejszej pamięci to lepszy wybór. Kilka procent na szybkości na nic się zda jak będzie brakować ramu na dużych scenach.
Napisano 19 Czerwiec 201113 l Ta płyta teoretycznie obsługuje jednocześnie DDR2 i 3 ale nie jest to dobry pomysł. Sprzedaj te pamięci i kup 2x4GB DDR3 Patriota Sector5 czy Kingstona HyperX za jakieś 270-300zł i będzie git. W DDR2 nie opłaca się inwestować ze względu na ich ceny.
Napisano 19 Czerwiec 201113 l Autor Obsługa do 4GB pamięci DDR3 przez 2 złącza DIMM - a to nie oznacza, że mogę maksymalnie 2x2gb wsadzić ? UP : // wyczytałem na stronach, że ludzie sprawdzali 2x4gb ddr3 i działa ... jak myślicie, warto spróbować ? Edytowane 19 Czerwiec 201113 l przez No]2
Napisano 20 Czerwiec 201113 l Sorry nie doczytałem że to w DDR3 do 4GB. Jeśli piszą że działa to zaryzykuj. Umów się najlepiej w sklepie na możliwość zwrotu w razie gdyby nie poszło. Pozdr
Napisano 22 Czerwiec 201113 l Autor Jakby kogoś to interesowało w przyszłości to może śmiało kupować 2x4GB DDR3, hula aż miło :)