Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałem prosić o pomoc w złożeniu zestawu, który służył będzie do pracy w programach typu: Rhino/Vray, Photoshop, AutoCad itp. Budżet jakim dysponuję to 2500/2600zł (razem z monitorem, klawiaturą i myszką) Póki co złożyłem coś takiego (korzystałem z oferty morele.net):

Procesor AMD Phenom II X6 1090T (3.2GHz,9MB,125W,AM3) Black Edition BOX - 584zł

Płyta główna ASRock 880G PRO3 - 329zł

Karta graficzna Asus Radeon HD5770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (850/4800) (wentylator CuCore) - 388zł

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 - 118zł

Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA - 176zł

Nagrywarka Sony DVD-ROM DDU1681S-0B SATA, 24x, DL, Black - 55zł

Zasilacz XFX Core 450W 135mm 80 - 182zł

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 - 139zł

SUMA: 1971.1zł

Biorąc pod uwagę to, że mój całkowity budżet to 2500/2600zł zostaje mi jakieś +/- 575zł na monitor, jakieś propozycje? Wiem, że nie mogę oczekiwać nie wiadomo czego ale cóż, może coś się znajdzie? Póki co na oku mam: LG E2250V-PN, LG W2261VP-PF, LG W2361V-PF i AOC E2343F.

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W tej kasie wg mnie Samsung 2333TN - matryca SVA i 23 cale za około 500zł.

Do grafiki nie kupuj monitora na matrycy TN ze względu na żałosne kąty i odwzorowanie barw.

Napisano
nie kupuj monitora na matrycy TN

nom, bo Twoi klienci i ich klienci mają tylko monitory IPS i od razu się połapią, że miałeś źle dobraną gammę :)

Napisano

Mając przyzwoity monitor jesteś w stanie wyprodukować coś, co na różnych konsumenckich monitorach/wydrukach wygląda poprawnie. Wykorzystywanie najgorszego sprzętu jako podstawowego narzędzia przy wykonywaniu zleceń jest wyrazem braku szacunku dla klienta i braku profesjonalizmu z Twojej strony ;)

Chyba każdy kto zajmuje się grafiką i wie jak wygląda obraz nawet na najtańszym PVA/IPS do TN raczej nie wróci.

Napisano

czyli jak zaczynałem z podpiętym kablem antenowym do telewizora Panasonic to znaczy, że nic ze mnie nie będzie?

Po części masz rację, do zleceń graficznych nie należy wybierać monitora monochromatycznego, a klienci zwykle profesjonalizm oceniają po tym czy nie lecisz w *ja, a nie po matrycy. Tak sądzę. Nie ma się co spinać, dopóki widać piksele. Lepiej wrzucić więcej RAMu. Porządny klient i tak poprosi o projekt w kolorze swetra i porówna do swojego monitora.

Napisano

Jeśli masz na rynku monitor SVA 23" za 500zł to lepiej wybrać ten, niż TN za podobną cenę bo będzie miał sporo lepszą jakość obrazu i tyle w temacie.

Pozdr

Napisano

Też bardzo dobry monitor w tej klasie, jest parę zł droższy od 2333TN, ale ma DVI

Napisano
  • Autor

No ok, a teraz pytanie czy któryś z tych dwóch by się nadał?

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1407876_techniczne - Dell P2311H

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1510056_techniczne - NEC E231W

wiem, że to nie ta matryca itp. ale 8ms to trochę dużo, co prawda nie jestem jakimś zapalonym graczem ale raz na jakiś czas coś odpalę i nie chciałbym widzieć smużenia? No chyba, że tego nie widać to wtedy byłbym zdecydowany na tego Samsunga.

Napisano

sprobuj cos ogarnac z regulacja wysokosci - moze juz nie z pivotem, ale wysokosc sie przydaje. chyba ze lubisz pudelka miec na biurku.... samsung z 8 postu nie ma tego czegos.

Napisano

W tych samsungach smużenie widać tylko przy szybkich grach, w normalnym użytkowaniu/przy filmach nie zauważyłem. Na LEDy w monitorach TN nie daj się nabrać - nie poprawią obrazu ;)

Z regulacją wysokości - fakt może doskwierać jej brak. Czymś musieli usprawiedliwić tą cenę :)

Napisano

Jeśli nie straszne Ci OC, Phenom będzie szybszy, standardowo powinny być podobne.

Napisano
  • Autor

No właśnie straszne mi OC bo zupełnie się na tym nie znam. Wiem, że teraz procesory 'podkręcają się same' ale jakoś to do mnie nie przemawia.

Edytowane przez maciek_maciek

Napisano

W takim razie weź jeszcze pod uwagę wyśmianego ostatnio przez niektórych kolegów Xeon'a E3-1230. Jest około 20% szybszy, kosztuje około 650zł netto. Technicznie to jest to samo co I7-2600, ma tylko obniżony zegar do 3,2GHz i mniejsze TDP - 80W.

Tutaj test w Cinebench - jest około 20% szybszy od i5-2500 a cenę ma podobną.

http://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2011/03/Intel-Xeon-E3-1230-Cinebench-R11_5.png

Edytowane przez SimonM