Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć

mam problem przy imporcie plików z revita:

- format FBX - importuje sie do maxa i wszystko jest całe czarne, nie da się nakładać tekstur itp, dopiero w renderze widać tekstury

- format CAD - importuje sie do maxa, tu również nie widać tekstur w View porcie, a w render wychodzi na różowo ( nie ważne z jakimi ustaiweniami )

spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem? dodam że to nie pierwszy mój import do maxa z revita i wszystko śmigało bez jakichkolwiek problemów, dopiero przy tym modelu nie wiem o co chodzi ....

aha, co śmieszczejsze - jak wstawie np boxa w pliku gdzie mam FBXa to on wyświetla się prawidłowo, kolor maxa, widać tekstury.. kurde o co chodzi :D

maxlp.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

może masz w setach wyświetlania ustawione jedno światło a wszystkie face są na lewą strone? Daj flip poligonów albo dodaj modyfikator normal.

Napisano
  • Autor

problem rozwiązany heh.

nie były to jakieś ustawienia świateł, normale czy inne rozwiązania..

lekarstwo okazało się być tak banalne... mianowicie w prawym górnym rogu panelu modyfikacji jest taki młoteczek ( Utilities ) a pod nim taki kolorowy kwadracik.. i to jest to ;)

ten problem mam z głowy. ale pojawił się nastepny..

max kompletnie nie wyświetla tekstur, redneruje je, lecz nie wyświetla w viewporcie - uprzedzę od razu ze tak - ustawiłem w materiałach wyświetlanie danej mapki, wiec to nie to, jest jakieś głębsze globalne ustawienie tego?

pozdrawiam

edit

w zakładce View jest coś takiego - jak Show material in viewport as - wybierajac opcje show with maps - to działa w każdej innej nowej scenie, natomiast w tej do której importuje ten plik juz nie :/:)

Edytowane przez Barcisz