marunioms Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Czesc. Mam mały problem. Renderuje brazilem wnętrze pokoju. Pokoj oświetlony jest jednym światłem area light przy pomocy photonów. I teraz właściwe pytania: 1. Jak umieścić widok jakiegoś krajobrazu za oknem, proszę o podpowiedz. Jak umieszczalem boxa z bitmapą i probowalem wyłączyć go funkcją exclude, to nie działalo. 2. Co zrobić żeby zasymulować szyby w oknach, wrzucić materiał glass?
kx Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 1 - Rendering/Environment 2 - pobawic sie refraction w Brazil Advanced
Myszek Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 najpierw liczysz fotony bez szyb, zapisujesz mape fotonow, pozniej wstawiasz szyby i renderujesz BEZ LICZENIA fotonow uzywajac poprzednio zapisanej mapy :)
marunioms Napisano 25 Lipiec 2004 Autor Napisano 25 Lipiec 2004 Mam pytanko. Jak się zapisuje mapę fotonów, no i jak potem renderować bez liczenia fotonow przy uzyciu poprzednio zapisanej mapy?
fotoas Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 zakladka phptpn map i masz tam opcje Keszowania jesli nie wiesz co znaczy Keszowac..sprawdz w slowniku liczysz bez okien z wlaczonym Keszowaniem potem pokazujesz okna a renderer juz nie bedzie ponownie liczyl fotonow bo sa Zakeszowane/zapamietane albo ponizej opcja zapisywania fotonow SAVE preciez to wszystko takie proste ak na patelni.. SAVE/Load...zapisz fotony albo zaladuj wczesniej zapisane juz stracilem chyba poczucie gdzie jest granica czyjegos lenistwa a gdziei jest granica mojego myslenia ze to co umiem powino byc proste dla kogos innego wolalm nie ryzykowac niechaj autor sam sobie zada to pytanie mam nadziej ze pomoglem FotoAs
marunioms Napisano 27 Lipiec 2004 Autor Napisano 27 Lipiec 2004 Dzieki Fotoas za odpowiedz. Mysle ze faktycznie wynikalo to w danym momencie z mojego lenistwa. Bo najpierw napisalem pytanie na forum, a potem dopiero sam to zaczalem rozgryzac i doszedlem do tego sam. Ale przynajmniej dzieki twojej podpowiedzi wiem ze robie to prawidlowo. A moze przy okazji ktos kto zaczyna przygode z Brazilem albo nie zna angielskiego skorzysta z podpowiedzi. :) W kazdym razem jeszcze raz dzieki za pomoc Marunio
Rekomendowane odpowiedzi