Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam składam nowy komp do renderingu w Maxie/Vray ale nie wyłącznie.

Jego zadanie główne to rendering 24/7 ale w przerwach będzie wykorzystywany w biurze jako komp do grania;-)

Zależy mi na minimum 16GB pamięci z uwago na dosyć ciężkie sceny w maxie.

W większości kompów w firmie był problem z pamięciami RAM i gdy w grę wchodziły większe pojemności trzeba było wymieniać kości żeby znaleźć takie które ze sobą stabilnie pracują

Bardzo więc proszę o pomoc w doborze idealnych(stabilnych) pamięci do tej płyty głównej lub innej. Minimum to 16GB ale jeżeli nie podniesie to drastycznie ceny może być 24GB np. sety po12GB

Z góry dziękuję za pomoc i podaję wstępnie wybrane elementy kompa :

1. Procesor Intel Core i7-2600K/3.4GHz LGA1155 8MB

2. Płyta główna Asus P8P67 LE R3.0

3. Pamięć Chciałbym 16GB najlepiej 4x4GB np : GeIL GVP316GB1600C9QC lub Kingston KHX1600C9D3K4/16GX ale nie są one wymieniona na liście QVL tej płyty głównej i tutaj pytanie czy wiecie czy które z tych pamięć chodzą najbardziej stabilnie na tej płycie ewentualnie jakie inne pamięci polecacie.

Ja znalazłem jeszcze :

Pamięć Kingston HyperX 3x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP (KHX1600C9D3K3/12GX) jest na liście QVL ale to 12 GB, z uwagi że w maxie renderuje bardzo złożone sceny minimum dla mnie obecnie to 16GB

i teraz pytanie gdybym wziął np 2x te 12GB Kingston z listy QVL to czy komp będzie działał stabilnie na tej płycie?

4. Karta graficzna XFX Radeon HD 6950 2GB HD-695X-CNFC

5. Zasilacz Corsair CMPSU-650TXV2EU - proszę o podpowiedź czy ten zasilacz jest odpowiedni, zależy mi na super stabilności

6. Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA (HD103SJ)

7. Scythe KSCA0121 / SCMG-3000 lub Noctua NH-U12P SE2 - który polecacie?

8. Obudowa Antec Gamer Three Hundred

Pozdrawiam

Grzesiek

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Będzie OK. Kingston HyperX występuje w wersji 2x4GB - weź 2 komplety i będzie 16GB. Te wcześniejsze będą bez problemu chodziły na tej płycie.

Scythe Mugen 3 mam w swoim kompie i mogę powiedzieć, że chłodzi, chociaż przy OC powyżej 5GHz 2600K potrafi osiągnąć powyżej 80st. Z noctuą nie miałem do czynienia więc nie porównam - poszukaj testów na necie, sporo tego jest. Reszta zestawu jak najbardziej OK, ew dołożyłbym do płyty P8P67 PRO.

Napisano

7. Mugen 3 droższy i mniej wydajny od 2-ki (rev. b). Noctua NH-U12P SE2 to sprzęt najwyżej jakości i to na niego zdecydowałbym się przy skręcaniu render farmy.