Napisano 9 Sierpień 201113 l Bardzo proszę o pomoc już kilka miesięcy zmagam sie z Vrayem i nie moge dojść dlaczego czas renderingu jest taki długi. Ustawiam vraya według różnych tutoriali, krok po kroku, o on i tak nie chce renderować. Czas renderingu to kilkadziesiąt godzin przy prostej scenie. :-( W V-ray messages wyskakuje error" Could not load irradiance map"Co ja mam z tym zrobić, szukam odp na necie ale nic nie mogę znaleźć. Błagam niech ktoś mądry mi wytłumaczy co mam z tym zrobić bo ja już nad tym ręce rozkładam....
Napisano 9 Sierpień 201113 l w ustawieniach VRaya wejdź w zakładkę Indirect Illumination > VRay Irradiance Map. sprawdź co masz wybrane w polu Mode. standardowo powinno być Single Frame, to powinno rozwiązać problem błędu o którym piszesz, ale raczej nie ma to związku z długim czasem liczenia. najlepiej będzie jeśli w wolnej chwili pootwierasz wszystkie zakładki VRaya i wkleisz tu ich screeny pozdrawaiam
Napisano 9 Sierpień 201113 l VRay DMC Sampler - Global Subdivs Multiplier ustawiony na 4 powoduje że przed renderem silnik mnoży czterokrotnie prawie wszystkie wartości samplingu materiałów, gi, świateł itp. radziłbym zostawić tam wartość 1. ustawienia AA też masz relatywnie wysokie (VRay Adaptive DMC Sampler) - możesz spokojnie zejść do wartości 1 i 4 zamiast 1 i 8 oraz zakładkę wyżej zień filter z Catmull-Rom na Area. w zakładce Global Settings w polu Default Lights zmień na samo Off. jeśli używasz w scenie Displacement, możesz odznaczyć go w tej samej zakładce i sprawdzić czy bez niego reneruje się szybciej. na koniec zakładka System, zmniejsz Max Tree depth na 75, w Min. leaf lize wpisz 0,2 a w Face/Level Coef. 0,8. nie wiem ile masz ramu ale warto zwiększyć trochę Dynamic Memory Limit (może gdzieś na 50% całej pamięci). zmiana tych ustawień powinna przyspieszyć rendering nie mam pojęcia co powoduje błąd wczytywania Irradiance Mapy. masz tak za każdym razem w różnych scenach?
Napisano 9 Sierpień 201113 l Autor hmmm... Po wprowadzeniu zmian błąd dotyczący irradiance map nie wyskakuje ale czas renderingu nadal szacowany jest na ponad 10 h :-/ To juz jakiś postep bo ten błąd wyskakiwał mi za każdym razem... Pamięci (RAM) mam 4GB pracuję na laptopie lenovo y530. W Mental Rayu renderingi w robią się w miarę szybko więc wątpię żeby to była wina komputera... Chciałabym po prostu przerzucić się na vraya
Napisano 13 Sierpień 201113 l dziwna sprawa. być może faktycznie problem powoduje niepoprawnie skonfigurowana licencja. może spakuj scenę i wyślij na jakiś serwer, może coś się wyjaśni
Napisano 15 Sierpień 201113 l Autor Dziękuję wsztskim za pomoc. Okazało się że to z Vrayem cos nie tak. Wgrałam nowego SP2 i wszystko działa świetnie. Teraz tylko muszę skombinować pełną wersję bo narazie wgrałam DEMO... :-(