mateusz_ka Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Witam, Potrzebuję uzyskać podobny efekt w 3ds max jak ten w poniższej animacji w 0:38 sek: http://www.youtube.com/watch?v=983lhh20rGY&feature=related Dna uformowałem modyfikatorem twist, ale po wielu próbach, nie mogę uzyskać podobnego efektu rozplatania. Czy ktoś mógłby mi pomóc, lub podsunąć jakiś pomysł? Dzięki M
legomir Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 To mam być takie jak na obrazku tnz. rozplątuje się krótki odcinek? Bo możesz zrobić dwie takie splecione krzywe długie, dłuższe od tego co widać na ekranie, obraca się to idzie powoli do przodu bądź też w bok w pewnym momencie je rozsuwasz i masz rozplątanie ;) Oczywiście na krzywych masz obiekty czyli te połówki DNA ;) Nie znam się na tym wiec daje co mi wyobraźnia podpowiada
mateusz_ka Napisano 10 Sierpień 2011 Autor Napisano 10 Sierpień 2011 Nie bardzo rozumiem, tego co napisałeś. Rozplątanie występuje tylko w pewnym odcinku początek i koniec pozostaje bez zmian. W animacji "cząsteczka" rozplata ten łańcuch. I to musi właśnie w ten sposób działać na całości. Miejsce, w którym znajduje się "cząsteczka" łańcuch jest rozplatany i jak się przesuwa do przodu to płynnie go rozplata a z tyłu płynnie go z powrotem zwija.
legomir Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Ja chciałem to obejść tak, żeby to się rozplątało i przeszło ;)
mateusz_ka Napisano 10 Sierpień 2011 Autor Napisano 10 Sierpień 2011 No niestety, tak nie może być w tym przypadku ;) Jeszcze jakieś pomysły?
mateusz_ka Napisano 18 Październik 2011 Autor Napisano 18 Październik 2011 (edytowane) Temat znowu do mnie wrócił. Doradźcie mi proszę jak się uporać z tym problemem rozplątania tego łańcucha. Znalazłem jeszcze jedną animację i dokładnie taki efekt chcę uzyskać od 30s. Na tej animacji ładnie z lewej strony się ten łańcuch rozplata a z prawej ponownie zaplata. Już brak mi pomysłów. Próbowałem z modyfikatorami Twist (screen http://img4.imageshack.us/img4/493/dna01.jpg - model w obecnym stanie tylko do testów). Efekt połowicznie się udał, ponieważ w miejscu rozplątania tak nie ładnie to się prostuje. Dodatkowo powinny te dwa łańcuchy, w tym miejscu, oddalić się od siebie - tak jak na powyższej animacji. Drugim sposobem było zbudowanie to z kości (kolejny screen - ) przypisanych do splina, ale to też nie zdaje egzaminu. Myślę że mogło by to zadziałać na kościach ale nie mam doświadczenia z riggowaniem. Liczę, że ktoś z Was mi pomoże ;) Pozdrawiam Mateusz Edytowane 18 Październik 2011 przez mateusz_ka
Rekomendowane odpowiedzi