Napisano 20 Sierpień 201113 l Witajcie, otóż ostatnio zostałem zmuszony do tworzenia tekstur tak jakby ... 3 poziomowych. Mianowicie wykonałem materiał tkaniny, na którym chcę zrobić jeszcze 2 paski jakiegoś koloru (różnych grubości - wzdłuż całego materiału). Do tego wszystkiego chcę zrobić smugi nieczystości i zabrudzenia. Obiektem jest coś w rodzaju okrągłego namiotu - dlatego przy mappingu nakładam teksturę jako box, a paski chcę zrobić jako cylindrical. Nie wiem czy to możliwe... Ktoś ma jakieś pojęcie jak to zrobić? Jeśli chodzi o te paski najlepiej by było, jeśli byłyby one jedynie zabarwieniem tej tkaniny - z tą samą fakturą. Program 3DS Max i Vray 1.5. Dziękuję z góry!!
Napisano 20 Sierpień 201113 l Moge sie troche w nazwach myslic, ale jest mapa Composite ktora pozwala ci nakladac layery na siebie wraz z trybami mieszania (podobnie jak w photoshopie). Jesli potrzebujesz roznych mapowan to uzyj roznych kanalow UV. Typu Textura 1 uzywa mapowania box na kanale 1, a Textura 2 mapowania cylindrycznego na kanale 2.
Napisano 21 Sierpień 201113 l Autor Dziękuje mirach za odpowiedź. Wydaje się być wszystko zrozumiałe - jednak mam problem z tym, że chcę by była jedna tekstura nałożona jako box, a druga cylindrical. Korzystam na przykład z vrayblendmtl i nakładam paski tędy - nie mogę jednak stworzyć by map channel 2 był jako cylindrical, a map channel 1 jako box. Może inaczej należy to zrobić?
Napisano 21 Sierpień 201113 l Musisz chyba zrobić 2 mapowania jedno box i przypisać channel 1 i dodać drugi modyfikator tylko ustawić cylindrical i channel 2 .
Napisano 21 Sierpień 201113 l Autor Już sam sobie odpowiedziałem - po ustaleniu jednej mapy na obiekcie, należy zamienić obiekt ponownie na poly i potem układać drugi map channel i tak dalej i tak dalej :)
Napisano 21 Sierpień 201113 l Autor natas napisał: Musisz chyba zrobić 2 mapowania jedno box i przypisać channel 1 i dodać drugi modyfikator tylko ustawić cylindrical i channel 2 . Wybacz, właśnie napisałem w tym samym czasie co Ty. Dokładnie takie rozwiązanie mi się udało.