Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien problem z wyrenderowaniem pokoju. Chodzi o plamy widoczne poniżej:

http://naforum.zapodaj.net/f0362c17e75c.jpg.html

Dawno nie miałem z nimi problemu ale pamiętam że kiedyś już mnie nękały i zapomniałem jak sobie poradziłem:P

Ustawienia fg dałem wyższe niż zwykle:

Initial FG point density 1.0

Rays per FG point 400

Interpolation: 190

FG bounce:3

Oświtlenie:

Daylight system i sky portale w oknach.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam rozumieć że chodzi o plamy od FG?

0) Jeżeli używasz GI oprócz FG, wyłącz GI i niegdy przenigdy już go nie używaj. Akurat takim sytuacjom jak ta w której jesteś powinno przeciwdziałać połączenie GI/FG ale za dużo z tym zachodu (przynajmniej w moim programie):P

1) Zmniejsz density do 0.1 i rays do 100 (zwiększanie tych wartości nie pomoże), ustaw filter na 0, zacznij od interpolation 40-100 i idź w górę aż znikną plamy.

2) Sprawdź skalę sceny, przy 190 wszystko powinno już być gładkie. W XSI to nie ma znaczenia, ale w Maxie może ma, nie wiem.

3) Upewnij się że FG działa w trybie automatic / view dependent ALBO... Exact (w maksie pewnie nazywa się inaczej). Exact to metoda brute force - zero walczenia z ustawieniami.

4) Pozostań przy niskich ustawieniach i dodaj detale przy pomocy wbudowanego w Arch&Design AO (na co na pewno sam wpadłeś), albo podkręć density

OPCJA 2

Podziękuj FG i przesiądź się na Irradiance Particles. Przy odrobinie cierpliwości daje dużo lepsze efekty, przy minimum komplikacji wnosi dużo detalu do sceny i oświetla równo (o ile interpolacja w Twoim programie działa poprawnie albo z niej zrezygnujesz, co polecam). Możesz spokojnie podkręcić bounces do 5-6 jeżeli potrzebujesz (ciemny pokój, etc). Dodatkowo przy 3-4 bounces możesz zazwyczaj zamrozić Irradiance Particles i poruszać się po większości sceny z "wypalonym" oświetleniem nie doświadczając dziur. Nawet bezpośrednio za kamerą z klatki w której zapisywałeś mapę.

OPCJA 3

Wogóle zrezygnuj z globalnej iluminacji i dodaj do sceny ambient Occlusion jako lens effect albo na poziomie materiałów i za jego pomocą wypełnij lukę w oświetleniu. Dodaj kilka area lightów (najlepiej portali w trybie card) w miejscach gdzie pada najmocniejsze światło żeby wprowadzić fejkowe "baunsy".

Sorry że się rozpisałem, mam nadzieję że to pomoże.

Napisano

Wygląda na to że masz za mało podkręcone glossy samples w Arch&Design albo ogólnie za słaby antialiasing.

Ustaw AA na 0/2 (w maksie chyba 16/64), Mitchell, Contrast 0.05 i/lub podkręć ustawienie Glossy Samples w Arch&Design.

Możesz zamiast tego zostawić Glossy Samples na 8 i włączyć interpolację w materiale, ale do animacji się to nie nadaje i ogólnie efekt będzie gorszy.

Ogólnie polecałbym Ci Irradiance Particles. Teraz render wygląda dosyć płasko, nie widać prawie wcale cienia, po zwiększeniu interpolacji do 500 oświetlenie pewnie straciło jeszcze więcej szczegółów.

Napisano (edytowane)

aha no to złe wartości podkręcałem:) Jeśli chodzi o Irradiance Particles to od kilku godzin z tym kombinuje bo w maxie nie ma takiego bajeru domyślnie i trzeba instalować plugin ale teraz się udało i efekty są bardzo zadawalające, lepsze niż osiąga fg. Dzięki wielkie za tę radę, wcześniej nie słyszałem nic o tej technice.

Jak chce przerobić scenkę którą wcześniej renderowałem z fg pod ip to wybija mi maxa. Wyłączyłem fg i ustawiłem ip ale jak nacisnę render to po chwili przeliczania program się wyłacza. Czym to może być spowodowane?

Edytowane przez Piotreq91
Napisano

W tym Ci za bardzo nie pomogę bo maxa używałem może ze 2 razy w życiu i nie przypadł mi do gustu. Poszukaj tutoriali do irradiance particles dla maxa, na pewno jest ich trochę bo zainteresowanie IP było spore.