Napisano 30 Sierpień 201113 l Cześć wszystkim, nastał w końcu czas kiedy to słońce jaśniej świeci i sprzęt pora by zmienić ;) wspomniany w temacie Phenom II X6 1090T BE już do mnie jedzie - teraz czas na wybór płyty głównej pod tenże procesor. Po przebrnięciu przez masę testów i porównań wybrałem 2 płyty: ASROCK 890GX PRO3 AMD 890GX Socket AM3+ lub ASUS M4A88T-V EVO/USB3 obie są dość porównywalne cenowo i w miarę wydajne. Od razu muszę wspomnieć, że nie jestem entuzjastą OC, ale zamierzam delikatnie spróbować rozwiązań Turbo UCC i ASRock UCC czy analogicznych w ASUSie. Proszę o jakieś sugestie w związku z tymi 2ma powyższymi płytami, bądź zaproponowanie innych mieszczących się w tym przedziale cenowym - ok 350zł. Pozdrawiam, aresso
Napisano 29 Wrzesień 201113 l ja mam akurat ta druga i nie mam zadnych zastrzeżeń co do tej płyty. Bardzo pomocna funkcja automatycznego ustawiania parametrow pamieci, łatwe w obsludze podkrecanie z poziomomu windowsa. Ale moze lepszym wyborem byla by ta plyta M5A99X EVO - jest duza szansa ze obsluzy tez w przyszlosci nowe procesory Buldorzer
Napisano 29 Wrzesień 201113 l Ja mam akurat tą pierwszą i jestem bardzo zadowolony:). Generalnie obecnie różnica pomiędzy Asrockiem i Asusem się mocno zatarła, asrock dziś nie jest tym samym, czym był 2 lata temu. Poza tym na korzyść tej pierwszej przemawiają trzy rzeczy: nowszy czipset, do 32Gb ramu i obsługa ramu 1866Mhz co w przypadku Buldo ma znaczenie. Uefi, fajna zabaweczka:) Edit: aaaaa, teraz zauważyłem, że temat już pewno nieaktualny.