Gość ac_dc Napisano 3 Wrzesień 2011 Napisano 3 Wrzesień 2011 Chciał bym zrobić wierze w blenderze taką z klocków I tu pojawia się pytanie : Jak oni to robią , że te klocki są tak dokładnie poukładane , że nic się nie chwieje po naciśnięciu start ? Wydaje mi się , że tu chodzi o przyciąganie , tylko jak ustawić aby mi się spoko przyciągało ? 2. jak zrbić sznurek w blenderze ?od 3:10 .. Pozdro
natas Napisano 3 Wrzesień 2011 Napisano 3 Wrzesień 2011 Może to a do drugiego to abo trzeba pokombinować z soft body albo particle .
Gość ac_dc Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 hehe .. i własnie chodzi jak pokombinować :) Bo jestem początkujący
natas Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 No więc ad 1 miałeś w linku ad 2 : 1. Robisz coś do czego będzie mocowana lina 2.Robisz linę np z walca odpowiednio skalując 3.Dzielisz linę (walec) subdivide żeby mieć więcej części (podziałów czy jak to nazwać) .4.Parentujesz linę do swojego mocowania .5 linie tworzysz grupy wierzchołków (na początek 2 starczą) 6.Grupa 1 mniej wierzczołków to ta część liny ,która będzie przymocowana i nieruchoma a druga grupa będzie ciałem miękkim.7.Linie nadajesz Physics / Cloth i przy opcji Cloth stiffness scaling w structural stiffness dajesz jedną grupę a w bending stiffness drugą .8. dodajesz klucze animacji do swojego mocowania by się obracał wówczas lina będzie podążała za mocowaniem jednak ,żeby zachowywała się jak lina musisz a Cloth klinknąć na bake ,który zrobi z twojego walca zwiewną linę .Żeby dojść do efektu ,który wskazałaś będziesz musiał pokąbinować z ustawieniami masy itd itd .Myślę ,że sposobów jest znacznie więcej a to tak na szybko bo dawno nie otwierałem blendera :D .
Rekomendowane odpowiedzi