Napisano 5 Październik 201113 l Czołem. Pomyślałem obserwując ludzi pracujących w 3d, że są tutaj fani pojazdów pancernych z czasów drugiej wojny światowej. Może temat wypali i ktoś będzie chciał pociągnąć rozmowy w tej tematyce. Zapraszam do wypowiadania się. Zaznaczam, że nie jestem znawcą tematu, raczej kimś kogo dopiero co wciągnęła tematyka i chciałby się co nieco dowiedzieć. Może ja rzucę jakiś temat na początek. Trochę nietypowo, ale nurtuje mnie ostatnio kwestia porównania czołgów z późniejszego okresu II wojny światowej (głównie czołgi M4 Sherman, T34/85, PzKpfw V Panther, PzKpfw VI Tiger, PzKpfw VI Ausf. B Königstiger) pod względem pewnej cechy, która właściwie porównywalna nie jest. Mianowicie chodzi o łatwość prowadzenia, szybkość nauczenia się obsługi itd. W wielu miejscach na sieci spotykam się z twierdzeniem jakoby T34 był najprostszy w obsłudze, że zdarzały się załogi tego czołgu wyruszające w bój po kilkugodzinnym przeszkoleniu (!)... Trafiłem nawet na opis z czasów bitwy pod Stalingradem gdzie nowo wyprodukowane czołgi obsadzano obsługą fabryki... Nie siedziałem nigdy w czołgu, jedyne co mam do dyspozycji to materiały z sieci. Niestety z tego co mogę dopatrzyć się na filmach i zdjęciach wyłania mi się zupełnie odwrotny obraz - chociaż może jest to obraz zupełnie fałszywy. Wnętrze T34 wręcz odstrasza, troszkę lepiej wygląda sprawa z Shermanem, a niemieckie zabawki wyglądają w środku na ergonomiczne, uporządkowane i logiczne. Może to tylko tak wygląda, w rzeczywistości jest inaczej. Zastanawiam się też, jak to możliwe, że powstańcom w czasie powstania warszawskiego udało się sprawnie posługiwać zdobycznymi pantherami i hetzerem, bo nie wydaje mi się, żeby Niemcy pozwalali im przedtem prowadzić swoje czołgi. Jak to się ma do tych długotrwałych szkoleń załóg niemieckich pojazdów opancerzonych ? Może ktoś się wypowie w temacie, zapraszam. PS. Oczywiście temat nie ma na celu promowania żadnej ideologii, więc nie rozmawiamy o ideologi i polityce, tylko o maszynach. Wszyscy wiemy, że ci byli źli, a ci dobrzy ;) Skupmy się na kwestiach technicznych.