Napisano 10 Październik 201113 l Witam. Planuję na początku następnego roku, czyli 2012, nowy komputer z głównym przeznaczeniem do grafiki 3D. Jako, że teraz jestem początkującym i to co mam obecnie na razie wystarczy, to później będzie już ciężej z wydajnością, no i ogólnie pora na wymianę :) Zastanawiałem się nad laptopem Dell Inspiron Q15R - i7 2630QM, 4 (lub 6, ale wole 4 i dorzucę sam 4 gb do 8 gb) GB ddr3, gt 525m 1 gb, 15,6". Za 2,7 tyś, a z drugiej strony za te 2,7 tyś. mogę kupić stacjonarkę, ale bez monitora. 2,5 kg, bo tyle waży ten laptop, nie jest w sumie taki ciężki. Tylko problemem jest wydajność, chodzi o to, że jak gdzieś jadę i mam laptopa to mogę go zabrać gdzieś i tam popracować nad jakimś projektem, ale minusem jest właśnie ta wydajność, która jest o wiele niższa, niż na stacjonarnym PC, którego niestety nigdzie nie zabiorę, bo jest ciężki, nieporęczny i trzeba dodatkowy monitor :) Dlatego chciałbym o tym porozmawiać, żeby móc sobie jakoś wyklarować sytuację. Edytowane 11 Październik 201113 l przez siemien
Napisano 10 Październik 201113 l Dlatego chciałbym o tym porozmawiać, żeby móc sobie jakoś wyklarować sytuację. tylko w zasadzie o czym tu rozmawiac, sam bardzo dobrze przedstawiles jak wyglada sytuacja. Albo stawiasz na wydajnosc, albo na przenosnosc. Lapki stają sie coraz wydajniejsze i spokojnie na takim porobisz w 3d, ale nie ma sie co oszukiwac - nie bedzie to dorownywalo pozadnej stacjonarce. pozdrawiam
Napisano 10 Październik 201113 l Autor Nie jestem ekspertem co do obecnych procesorów, więc mam pytanko. Duża jest różnica w wydajności przy renderowaniu miedzy i7 2600k a najmocniejszym phenom x6?
Napisano 10 Październik 201113 l Sam mocny laptop jest kompletnie bez sensu według mnie... Dosyć dobre rozwiązanie to mocna stacjonarka + słabszy laptop (aby coś tam zaprogramować, trzasnąć prosty model). Przewóz komputera stacjonarnego to nie problem - bierzesz w samochód i jedziesz, a monitory teraz małe-płaskie są, więc jest lajt...
Napisano 11 Październik 201113 l Autor Powiem Ci, że ja teraz mam laptopa stosunkowo starego, bo compaq nx6110 - pentium m 1.73 ghz, 512 mb ramu, zepsuty dysk - linux zainstalowany na pena, i gma 900. Słaby, że szok. Myślałem o kupnie pierwszych modeli macbook'a z c2d za jakiegoś 1k-1,2k, a z stacjonarki, która bym kupił powiedzmy do 2,5-3 tys. zrobił hackintosha :) Chyba, że lepiej nie wiem, mieć Win 7 (-_-') albo linuxa ( :D ). P.S. Co do tego laptopa co podałem, dzisiaj w pracy zastanawiałem się nad tym. Najbardziej chodzi mi o czas renderowania, bo raczej nam tutaj wszystkim chodzi o szybki :) Chodzi o to, że jeżeli różnica w renderowaniu na desktopie i7 2600k,a tym z laptopa i7 2670QM to powiedzmy 1h, 2h,3h, no może i do tych 5 jak już super jakiś model, scena to już to przeboleję, ale jeżeli różnica to 10h albo i więcej to wtedy wziąłbym stacjonarny. Tak na prawdę w trakcie renderowania nie korzystam z komputera, więc go nie obciążam. Jaka by była różnica w czasach? P.S.2. Zauważyłem, że nowy Dell Precision Mobile Workstation M6600 ma nie wiele mocniejszy procesor od tego, który jest w tym Dell Inspiron Q15R, różnica to stockowy zegar i 2 mb więcej cache Edytowane 11 Październik 201113 l przez siemien