Napisano 11 Październik 201113 l Witam, jeśli złe miejsce proszę o przeniesienie. W tym roku będę pisał/robił magisterkę i chciałbym się Was poradzić co może być tematem takiej pracy?! Jestem na KWP-komputerowe wspomaganie projektowania. Ogólnie rzecz biorąc działamy na zajeciach w Auto Cad i Inventor(bynajmniej powinniśmy),ale chciałbym zrobić coś w 3 ds Max-chociaż mało w nim się bawiłem,chciałbym spróbować-mam na to trochę czasu. Teraz praca magisterska/dyplomowa wygląda tak że należy zrobić teorię + część praktyczną - w moim przypadku chciałbym 3ds Max. Tylko że tą częścią praktyczną nie może być samo modelowanie-jest to zdecydowanie za mało. Np.na inżynierce kumpel miał temat:"modelowanie i wizualizacja palety montażowej" i do tego takie cele i zakres: Cel pracy: •wykonanie w przestrzeni 3D modelu palety montażowej na podstawie dokumentacji technicznej •przeprowadzenie realistycznej wizualizacji modelu wraz z uwzględnieniem ruchu Zakres pracy: •omówienie dokumentacji technicznej palety •opis narzędzi inżynierskich użytych w projekcie •modelowanie elementów palety •złożenie elementów w model całościowy •przeprowadzenie symulacji poszczególnych elementów •fotorealistyczna wizualizacja i prezentacja wyników Nie piszę tu o sobie w tej chwili ponieważ na inżynierce poszedłem w innym kierunku i programowałem zamiast modelować i chciałbym teraz coś pod specjalizacje zrobić dlatego taki przykład podałem. Przykładowe tematy prac w tym roku na mojej uczelni-niestety niektóre już zajęte albo mi specjalnie nie odpowiadają: 1:Symulacja zjawisk fizycznych w silnikach indukcyjnych z wykorzystaniem przestrzennego modelu CAD. 2:Przestrzenna analiza zjawisk cieplno-przepływowych z wykorzystaniem modelowania CFD. 3:Przegląd różnych technik zgrzewania i wizualizacja wybranego procesu. 4:Modelowanie-SolidWorks 5:Programowanie-Autodesk Inventro Czy mógłby mi ktoś coś mądrego zaproponować i doradzić?! Ewentualnie jakieś inne,dobre/podobne pomysły. No i czy byłaby do tego literatura? Bardzo serdecznie proszę o pomoc ponieważ w ciągu 2 tygodni muszę znaleźć promotora i mieć wybrany temat.pozdrawiam i z góry dzięki.
Napisano 11 Październik 201113 l Jeśli bardzo chcesz robić coś w Maksie to podanych tematów nadają się chyba tylko1 i 3. Rozkład pól EM w silnikach to dość nudna sprawa i więcej czasu poświęciłbyś na ustawianie i/lub animację wektorów pól niż na cokolwiek innego. Z kolei przegląd technik zgrzewania to taki bardzo odtwórczy temat, ale byłoby tam miejsce na pobawienie się w 3D. Nie wiem czy wiążesz swoją przyszłość z kierunkiem studiów, ale jeśli tak to może warto wybrać jakiś bardziej kreatywny temat? Może pociągnąć programowanie? A jeśli nie, to zgrzewanie będzie chyba najbardziej lajtowym tematem, który od strony teoretycznej nie przysporzy ci większych kłopotów i będziesz mógł ładne 3D do tego zrobić. Pozdrowienia. p.s. Dział Game Art średnio do tego pasuje chyba ;)
Napisano 11 Październik 201113 l Autor może warto wybrać jakiś bardziej kreatywny temat? Może pociągnąć programowanie? co masz na myśli mówiąc bardziej kreatywny temat?Pisałem też wyżej,że mało bawiłem się w 3ds Max-bardziej sam niż na zajęciach bo tam tego w ogóle nie było dlatego z tym pytanie i prośbą o pomoc zwracam się do Was-żeby znaleźć coś co odpowiadałoby kryteriom i było w miarę lajtowe heh :)W dalszym ciągu proszę o pomoc.pozdrawiam P.S. Jeden kolega właśnie przed chwilą zaproponował mi coś w deseń:"mógłbyś skupić sie w pracy nad Vreyem jako fotorealistycznym silnikiem renderującym".Temat mi się podoba tylko czy jest dla mnie jako początkującego osiągalny i co dałoby się pod to podpiąć?Co zrealizować w projekcie? Może ktoś zaproponuje coś w ten deseń?!thx Edytowane 11 Październik 201113 l przez BoomBox20
Napisano 11 Październik 201113 l Kreatywny jako niebędący głównie opracowaniem opracowań. Wszelkie prace typu "zestawienie", czy "przegląd' to tak naprawdę stworzenie katalogu. Nie ma tam inżynierskich zagadnień do rozwiązania, kombinujesz jedynie jak zredagować tekst z materiałów, żeby nie podpadało za bardzo. 3D w tym temacie to jedyne, co zrobiłbyś naprawdę sam, ale w tym wypadku to raczej rzemiosło niż twórczość. Jeśli bawiłeś się mało 3ds Maksem to po prostu rezultaty będą adekwatne. Możesz w przyzwoitym czasie opanować soft na tyle, żeby animacje, czy co to tam chcesz zrobić, były do przełknięcia przez komisję i promotora, ale na filmową jakość raczej nie licz. Co do skupiania się na V-Rayu - z perspektywy użytkownika jest to jeden z prostszych silników więc raczej niewiele miałbyś do napisania o nim. Mógłbyś wejść w techniczne detale np. różnych metod interpolacji obrazów, wykorzystywanych w silniku metod obliczania oświetlenia, etc., ale nie wiem czy właśnie o to ci chodzi. Możliwe, że gdybyś zrobił wizualizację budynku szkoły to promotor też by się ucieszył :]
Napisano 11 Październik 201113 l Autor 3D w tym temacie to jedyne, co zrobiłbyś naprawdę sam, ale w tym wypadku to raczej rzemiosło niż twórczość. Praca mgr.nie musi wnosić nic nowego do nauki więc nie muszę tworzyć nowych rzeczy. Mógłbyś wejść w techniczne detale np. różnych metod interpolacji obrazów, wykorzystywanych w silniku metod obliczania oświetlenia, etc., ale nie wiem czy właśnie o to ci chodzi. To może być dobre, ale to chyba byłaby bardziej opisówka?nie wiem-nie znam się więc pytam.A co z częścią praktyczną do tego co zasugerowałeś?No i czy początkujący poradzi sobie z tym jakoś?Jest do tego literatura jakakolwiek?-coś co by mogło pomóc? Możliwe, że gdybyś zrobił wizualizację budynku szkoły to promotor też by się ucieszył :] No nie bardzo,robili to już koledzy na inżynierce we trzech-jeden robił model w auto cad,drugi teksturował w maksie a trzeci wrzucał to do silnika UDK więc odpada chyba. Może ma ktoś jeszcze inne propozycje-jestem otwarty a za wszystkie odpowiedzi wielkie thx.pozdrawiam
Napisano 11 Październik 201113 l Praca mgr.nie musi wnosić nic nowego do nauki więc nie muszę tworzyć nowych rzeczy. To może być dobre, ale to chyba byłaby bardziej opisówka?nie wiem-nie znam się więc pytam.A co z częścią praktyczną do tego co zasugerowałeś?No i czy początkujący poradzi sobie z tym jakoś?Jest do tego literatura jakakolwiek?-coś co by mogło pomóc? No nie bardzo,robili to już koledzy na inżynierce we trzech-jeden robił model w auto cad,drugi teksturował w maksie a trzeci wrzucał to do silnika UDK więc odpada chyba. Może ma ktoś jeszcze inne propozycje-jestem otwarty a za wszystkie odpowiedzi wielkie thx.pozdrawiam jak teksturowal w maxie to wniesli tone nowosci do nauki. moje uszanowanie. pytanie, jak to jest ze prace magisterksa czlowiek pisze o czyms o czym nie ma pojecia ? to na tym to polega?
Napisano 11 Październik 201113 l Autor pytanie, jak to jest ze prace magisterksa czlowiek pisze o czyms o czym nie ma pojecia ? to na tym to polega? może dzięki niej nauczy się czegoś nowego :D Nie chodzi mi o to żeby robić spam,a znaleźć pomoc i jakieś dobre propozycje.pozdrawiam
Napisano 11 Styczeń 201213 l Autor Witam, mam gorącą prośbę,czy możecie mi podsunąć konkretne zagadnienia do spisu treści (który jest już częściowo w linku niżej) bo nie bardzo wiem o czym pisać w pracy/co jest ważne.Żeby móc pisać trzeba by mieć spis treści i będzie z górki-dlatego gorąca prośba do Was o pomysły.Temat mojej pracy:"Analiza wybranych silników renderujących". W spisie tego nie mam jeszcze ale na pewno musiałoby być (tak mi się bynajmniej wydaje): - omówienie każdego z wybranych przeze mnie silników i z grubsza co do czego służy - jakie korzyści daje - różnice i podobieństwa w tych silnikach - jakie firmy wprowadziły te silniki - na jakiej zasadzie działają - który z nich daje lepsze rezultaty ale jakie przy tym są koszta czasowe Bardzo serdecznie proszę o pomoc.pozdrawiam Link: http://wrzucacz.pl/file/2561326301113/spis.docx
Napisano 11 Styczeń 201213 l Witaj Zaciekawił mnie Twój temat gdyż również jestem na podobnym kierunku. WAT->Mechatronika->Techniki komputerowe w mechatronice. Czyli CAD/CAM/CAE. Na prawdę można pisać z czegoś takiego magisterkę? Zawsze myślałem, że tego typu prace muszę zawierać elementy projektowe a nie czysto odtwórcze. A zrobienie budynku w maxie to wybacz ale nic nowego ani mega trudnego. Twój temat z silników renderujących znalazł już promotora? Takie pracy zawsze kojarzyły mi się z humanem...
Napisano 11 Styczeń 201213 l Autor Sama opisówka to nie wszystko,muszę zrobić model,i testować go na różnych silnikach i porównywać takie tam,ale nie zbaczajmy z tematu bo mi nie o to chodzi żeby się zastanawiać i odpisywać na takie rzeczy a uzyskać pomoc.
Napisano 11 Styczeń 201213 l Jeśli chodzi o silniki renderujace to nie mam pomysłu na taką pracę pod względem zagadnień inżynieryjnych. Sam zastanawiałem się nad pracą inż. z wykorzystaniem maxa ale chciałem polecieć coś bardziej w projektowanie elementu np. nadwozia auta. Model CAD+wytrzymałościówka+porównanie materiałowe itp a dopiero na koniec końców wizka w maxie. Możesz jeszcze zmienić temat?
Napisano 11 Styczeń 201213 l Autor Nie zmieniam nic-i proszę jedynie o propozycje do spisu treści.pozdrawiam
Napisano 16 Styczeń 201213 l Autor witam,czy jest ktos w stanie mi coś podpowiedzieć/doradzić i pomóc?pozdrawiam