Napisano 17 Październik 201113 l Witam. Chciałbym złożyć komputer głównie do renderowania GPU w granicach 2500-2800zł Zastosowanie: Priorytet 1. Renderowanie 3D przez GPU - np. programem Octane Render 2. Modelowanie 3D 3. Pomocnicze renderowanie przez CPU (np Vray) 4. Grafika 2D wektorowa i rastrowa - pakiet Adobe. Po przeszukaniu Allegro i innych Komputroników zebrałem przykładowe części (modele i ceny - bardzo z grubsza - to co mi wpadło pod kursor): Płyta główna: Asus Sabertooth pod CLI - link CPU: Core i3 SandyBridge 2x3,1Ghz - link Chłodzenie też nie wiem jakie wybrać. GFX: GeForce GTS 450 1GB CUDA - link (na razie jedna sztuka z dwóch przyszłych) RAM: Kingston DDR3 1600Mhz HyperX 2x4GB Obudowa midiATX do 200zł ten zestaw (razem z obudową dyskiem i jakimś zasilaczem) wynosi teraz po cenach wcale nie najtańszych z Allegro około 2580zł Znajomy podpowiedział mi natomiast zainteresowanie się zestawem na AMD i tym zmącił mi dotychczasowy (prawdopodobnie błędny) pogląd, że AMD jest dla graczy a Intel dla grafików. zaproponował taki zestaw: MB: Gigabyte 990XA-UD3 AM3/AM3+ http://allegro.pl/plyta-gigabyte-990xa-ud3-990x-am3-am3-ddr3-wwa-i1875566820.html CPU: AMD Phenom II 956 QuadCore 3,4Ghz http://allegro.pl/oc-amd-phenom-ii-965-quad-core-3-4ghz-125w-wwa-i1860609959.html RAM: Patriot Gamer AMD BlackEdition 2x4GB http://allegro.pl/patriot-gamer2-amd-black-edt-8gb-2x4gb-1333mhz-wwa-i1857822207.html GPU: Zostaje takie jak wcześniej Komp ma być też tak skonfigurowany, żeby przy pracy powiedzmy nominalnej był maksymalnie cichy. Dopuszczam jakieś ręczne sterowanie chłodzeniem karty i procka. Proszę o podpowiedzi z jakiego zestawu osiągnę większą wydajność i co mi się po prostu bardziej opłaca, biorąc pod uwagę do czego będzie komp używany. Pozdrawiam Grzesiek.
Napisano 17 Październik 201113 l Co do procków - mają bardzo podobną wydajność ale kupując zestaw AMD z tą płytą co podałeś masz później możliwość osadzenia w niej AMD Bulldozer. Ogólnie to strasznie droga ta płyta jak na LGA1155. Gdybyś dozbierał jeszcze może 100-150zł to chyba zmieściłbyś się w cenie z I5 2500K i jakąś płytą za 400zł.
Napisano 17 Październik 201113 l Dzięki za odpowiedź. Głównie chodzi mi o dobrą grafikę. Proc może być taki jak wcześniej ale za to jakbym kupował AMD, mógłbym zaoszczędzić na CPU i płycie głównej i kupić mocniejszą GFX. Dobrze główkuję? Fakt, Bulldozer wygląda obiecująco na testach i ciekawe jak będzie wyglądał stosunek cena-wydajność. Jeszcze pytanie poboczne - czy do korzystania z mocy dwóch kart graficznych podpiętych na SLI potrzebne są modele identyczne (taki sam producent i model) czy wystarczy tylko taki sam model? Albo może działają tez dobrze razem dwie różne karty?
Napisano 17 Październik 201113 l Przy liczeniu w Octane musisz wyłączyć SLI, płyta nie musi go mieć. Lepiej dwie identyczne, tego samego producenta.
Napisano 18 Październik 201113 l Dzięki za odpowiedzi. Dalej sobie wymyślam różne konfiguracje sprzętowe i teraz powiedzcie mi Panowie czy opłaca mi się zaoszczędzić na reszcie części i za zaoszczędzone środki kupić dużo lepszą grafikę? Np. zamiast GF GTS450(~500zł) kupić GF GTX560Ti(1200zł)? Oraz - czy nie opłaca się kupić zamiast jednej droższej dwóch kart powiedzmy GTS450? Głównie chodzi mi o renderowanie przez GPU.
Napisano 18 Październik 201113 l Skąd takie ceny ? GTX 560 Ti można już wyrwać za 830zł http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/2964638
Napisano 18 Październik 201113 l ceny z komputronika. Oczywiście jeśli będę już miał wybrany zestaw to będę kombinował żeby kupić jak najtaniej. A propos: Załóżmy, że chcę zdecydowałem się na GF GTS450. Otwieram taki dział w przykładowym sklepie internetowym i tam jest np. 7 firm, które oferują ten model, przy czym ceny wahają się od 370 do powiedzmy 600zł. Którą firmę wybrać?
Napisano 18 Październik 201113 l Najtańszą z dobrym chłodzeniem a które jest dobre to trzeba poczytać w necie. Ja przeważnie biorę te najbardziej znane jak Asus, Gainward, Gigabyte. Odnośnie dwóch czy jednej karty - dwie karty to zawsze więcej ciepła, większy hałas i więcej części które mogą się zepsuć.