Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym złożyć komputer głównie do renderowania GPU w granicach 2500-2800zł

Zastosowanie:

Priorytet 1. Renderowanie 3D przez GPU - np. programem Octane Render

2. Modelowanie 3D

3. Pomocnicze renderowanie przez CPU (np Vray)

4. Grafika 2D wektorowa i rastrowa - pakiet Adobe.

Po przeszukaniu Allegro i innych Komputroników zebrałem przykładowe części (modele i ceny - bardzo z grubsza - to co mi wpadło pod kursor):

Płyta główna: Asus Sabertooth pod CLI - link

CPU: Core i3 SandyBridge 2x3,1Ghz - link

Chłodzenie też nie wiem jakie wybrać.

GFX: GeForce GTS 450 1GB CUDA - link (na razie jedna sztuka z dwóch przyszłych)

RAM: Kingston DDR3 1600Mhz HyperX 2x4GB

Obudowa midiATX do 200zł

ten zestaw (razem z obudową dyskiem i jakimś zasilaczem) wynosi teraz po cenach wcale nie najtańszych z Allegro około 2580zł

Znajomy podpowiedział mi natomiast zainteresowanie się zestawem na AMD i tym zmącił mi dotychczasowy (prawdopodobnie błędny) pogląd, że AMD jest dla graczy a Intel dla grafików.

zaproponował taki zestaw:

MB: Gigabyte 990XA-UD3 AM3/AM3+

http://allegro.pl/plyta-gigabyte-990xa-ud3-990x-am3-am3-ddr3-wwa-i1875566820.html

CPU: AMD Phenom II 956 QuadCore 3,4Ghz

http://allegro.pl/oc-amd-phenom-ii-965-quad-core-3-4ghz-125w-wwa-i1860609959.html

RAM: Patriot Gamer AMD BlackEdition 2x4GB

http://allegro.pl/patriot-gamer2-amd-black-edt-8gb-2x4gb-1333mhz-wwa-i1857822207.html

GPU: Zostaje takie jak wcześniej

Komp ma być też tak skonfigurowany, żeby przy pracy powiedzmy nominalnej był maksymalnie cichy.

Dopuszczam jakieś ręczne sterowanie chłodzeniem karty i procka.

Proszę o podpowiedzi z jakiego zestawu osiągnę większą wydajność i co mi się po prostu bardziej opłaca, biorąc pod uwagę do czego będzie komp używany.

Pozdrawiam

Grzesiek.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do procków - mają bardzo podobną wydajność ale kupując zestaw AMD z tą płytą co podałeś masz później możliwość osadzenia w niej AMD Bulldozer.

Ogólnie to strasznie droga ta płyta jak na LGA1155. Gdybyś dozbierał jeszcze może 100-150zł to chyba zmieściłbyś się w cenie z I5 2500K i jakąś płytą za 400zł.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Głównie chodzi mi o dobrą grafikę. Proc może być taki jak wcześniej ale za to jakbym kupował AMD, mógłbym zaoszczędzić na CPU i płycie głównej i kupić mocniejszą GFX. Dobrze główkuję?

Fakt, Bulldozer wygląda obiecująco na testach i ciekawe jak będzie wyglądał stosunek cena-wydajność.

Jeszcze pytanie poboczne - czy do korzystania z mocy dwóch kart graficznych podpiętych na SLI potrzebne są modele identyczne (taki sam producent i model) czy wystarczy tylko taki sam model? Albo może działają tez dobrze razem dwie różne karty?

Napisano

Przy liczeniu w Octane musisz wyłączyć SLI, płyta nie musi go mieć.

Lepiej dwie identyczne, tego samego producenta.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Dalej sobie wymyślam różne konfiguracje sprzętowe i teraz powiedzcie mi Panowie czy opłaca mi się zaoszczędzić na reszcie części i za zaoszczędzone środki kupić dużo lepszą grafikę? Np. zamiast GF GTS450(~500zł) kupić GF GTX560Ti(1200zł)?

Oraz - czy nie opłaca się kupić zamiast jednej droższej dwóch kart powiedzmy GTS450?

Głównie chodzi mi o renderowanie przez GPU.

Napisano

ceny z komputronika.

Oczywiście jeśli będę już miał wybrany zestaw to będę kombinował żeby kupić jak najtaniej.

A propos: Załóżmy, że chcę zdecydowałem się na GF GTS450. Otwieram taki dział w przykładowym sklepie internetowym i tam jest np. 7 firm, które oferują ten model, przy czym ceny wahają się od 370 do powiedzmy 600zł. Którą firmę wybrać?

Napisano

Najtańszą z dobrym chłodzeniem a które jest dobre to trzeba poczytać w necie. Ja przeważnie biorę te najbardziej znane jak Asus, Gainward, Gigabyte.

Odnośnie dwóch czy jednej karty - dwie karty to zawsze więcej ciepła, większy hałas i więcej części które mogą się zepsuć.