Skocz do zawartości

Animacja po ścieżce - obrot obiektu w konkretnych miejscah

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich.

Tworzę kolejkę Roller coaster w 3ds max i chcę ją animować po ścieżce. Generalnie wszystko by było ok gdyby nie jeden problem:

W kilku konkretnych miejscach musi się obrócić wraz z wagonami do góry kołami i nie mam pojęcia jak zrobić taki obrót po tej ścieżce.

Przypiąłem kości do ścieżki oraz każdą pojedynczą kość do pojedynczego wagonu i to ładnie działa ale jak chcę zrobić obrót to już nic z tego nie wychodzi. Jedyne co mi się udało, to obrócić całość od razu, a tak nie może być. Obrót musi być płynny tak, że każdy wagon, po kolei coraz bardziej się obraca - coś podobnego co uzyskujemy modyfikatorem Twist na bryłach.

Znalazłem na YT takie coś:http://www.youtube.com/watch?v=rFk0L318UzY&feature=related w 2:40 u góry na zdjęciu widać taki zwinięty tor i właśnie po takim czymś ma przejechać moja kolejka ładnie się obracając.

Znalazłem też w necie taki plik: shins_flipping_bones.zip a w nim jest wykonane coś podobnego po ścieżce. Jednak za żadne skarby nie mogę rozszyfrować w jaki sposób te kości się obracają. Czy ktoś może mi doradzić?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez Matthew_
  • Odpowiedzi 0
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Popular Days