Napisano 1 Listopad 201113 l Witam, Do tej pory (bo od 2008 roku) zajmowałem się małymi rzeczami (głównie low-poly), które w niemal 100% były robione pod potrzeby GTA San Andreas. Zajmowałem się tym z dość obfitymi przerwami, jednak podstawy mam opanowane. Ostatnio jednak zagłębiłem się bardziej w modeling, gdyż mam z nim związane plany co do studiów. Od początku działam na wersji 2009 i dzisiaj kumpel mi powiedział, że 2012 są fajnie przygotowane rzeczy do VRaya i w ogóle. No i wzięło mnie na myślenie, czy dobrze robię nie biorąc się za aktualizacje do nowszej wersji. Panowie, co o tym myślicie? Czym prędzej przesiadać się na nowszą wersję?
Napisano 2 Listopad 201113 l Szczerze to nie :), ale 2012 i tak jest troche lepsza od 2011 zapytaj kolegę jakie rzeczy do vray'a bo sam bym chętnie się dowiedział jako że autodesk wspiera silnik maxa, czyli mental ray.
Napisano 2 Listopad 201113 l Jak stać Cię na taką przesiadkę to można sobie na to pozwolić, drobne zmiany w interfejsie umilają pracę, chociaż generalnie to i tak ten sam program. Oczywiście pod 2012 możesz zakupić Vraya 2.0 z VrayRT, co pozwala używać Vraya jako activeshade - chyba o to chodziło "kumplowi". Pamiętaj jednak że nowsza wersja wymaga lepszego sprzętu... Poza tym jak masz winx32 to możesz odrazu zmienić system na win7x64+max2012x64, co daje sporo możliwości wykorzystania dotąd niedostępnych zasobów...
Napisano 2 Listopad 201113 l Oczywiście pod 2012 możesz zakupić Vraya 2.0 z VrayRT, W 2009 też to chodzi.
Napisano 3 Listopad 201113 l Dokładnie ja miałem VrayRT z 2011, ale szczerze nie jest zbytnio używany przez swoje ograniczenia pustą scene bez tekstur bump-mappingu i innych dupereli tobie live wyrenderuje ale tak to idzie to długo.
Napisano 3 Listopad 201113 l Autor Aktualnie posiadam 3DS Maxa 2009 w wersji x64 i działam na zestawie: Windows 7 Ultimate x64, AMD Phenom X3 720 2.8GHz podkręcony do 3.3GHz + dodatkowo odblokowałem jeden rdzeń (tak, to możliwe. teraz mój procesor jest nieco wydajniejszy od Phenom II X4 955), GTX 260 core 216 896MB i 4GB RAM. Sprzęt w maju skończy 3 latka :) Przy okazji możecie mi powiedzieć, czy będę miał jakieś problemy z 3DS Maxem w wersji 2012 oraz czy jest jakaś przepaść między VRayem 1.5 a 2.0?
Napisano 3 Listopad 201113 l Przy okazji możecie mi powiedzieć, czy będę miał jakieś problemy z 3DS Maxem w wersji 2012 oraz czy jest jakaś przepaść między VRayem 1.5 a 2.0? Nie będziesz miał problemów, co więcej, powinieneś zauważyć wzrost wydajności w stosunku do 2009. Według mojej opinii "porządne" wersje maxa to właśnie 2009 i 2012. Według tego schematu następna przesiadka będzie miała sens przy wersji 2015:) Vray nie różni się zbytnio, poprawiono to co było, dodano kilka nowych funkcji i jest szybszy, przynajmniej z tego co zauważyłem a nie było mi dane zagłębić się w 1.5 zbyt mocno więc to taka dosyć powierzchowna opinia porównawcza Vraya.