Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Pozwolę założyć sobie nowy temat ponieważ na forum nie znalazłem nic podobnego.

Mam pytanie związane z animacją 3D ale nie pod kątem programów do ich obsługi a raczej pod zastosowaniem w grach 3D. Czy ktoś może zna, może polecić mi literaturę fachową w polskim języku opisującym zagadnienie animacji 3D ?

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

uczę się programu maya i jak do tej pory to jedyna książka do której zaglądam w zakresie animacji 3D jednak teraz kiedy jestem na etapie wyrażania emocji przez postaci też chętnie zerkne do jakiś innych książek czy ktoś jest w stanie polecić coś dobrego, sprawdzonego?

Napisano
  • Autor

W zasadzie wszystko po trochu ;) Z największym naciskiem na animację postaci oraz cieczy. Chodzi mi o zaznajomienie się z tym tematem, a ciężko znaleźć coś w j. polskim, czyżby to był aż taki niszowy temat u nas....

Animacji czego? Co nazywasz animacja? animacje postaci? animacje wody, tkanin, ognia?
Napisano
ciężko znaleźć coś w j. polskim, czyżby to był aż taki niszowy temat u nas

to raczej kwestia tego ze generalnie w grafice angielski stal sie jezykiem "zawodowym", ciezko bez niego sie obejsc.

animację postaci oraz cieczy

to w sumie 2 zupelnie oddzielne tematy. Animacja cieczy to glownie symulacje i walka z cząsteczkami/fluidami. Animacja postaci to reczne przesuwanie i ustawianie keyframe'ow.

Napisano

Jeżeli chodzi o maye to "Maya 2011 wprowadzenie" Można przejrzeć. Poza tym "Animacja Komputerowa" - Rick Paren

jakaś nowość więc jeszcze nie widziałem ale zakładam że może ci się przydać Ulyssio.

Sądzę że wujek google będzie miał więcej informacji na ten temat.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystim za odpowiedzi i propozycje :) trochę rozjaśniło mi to temat .

meydey ten link do książki który podałaś, możesz powiedzieć trochę więcej na jej temat ? Czy jest tam dokładnie wytłumaczony temat animacji płynów ?. Z opisu widzę, że książka porusza wszystkie zagadnienia animacji, więc może wszystkiego jest tylko po trochu, ot taki wstęp bez rozwinięcia ;)

Napisano

Zamówiłam tę książkę dopiero i czekam na jej dostarczenie więc teraz dokładnie Ci nie odpowiem ale dam znać jak tylko do niej zajrzę.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ja książkę już posiadam od paru dni. Chce tylko napisać, że znalazłem tam to czego szukałem :)

Napisano

No to się cieszę właśnie chciałam Tobie napisać, że jest duży rozdziała dotyczący cieczy ale to pewnie sam już dobrze wiesz. Cieszę się, że mogłam pomóc :) pozdrawiam

Napisano
  • Autor
No to się cieszę właśnie chciałam Tobie napisać, że jest duży rozdziała dotyczący cieczy ale to pewnie sam już dobrze wiesz. Cieszę się, że mogłam pomóc :) pozdrawiam

Tak, to był pierwszy dział który sprawdziłem, przeczytałem dokładnie i przetestowałem w praktyce ;)

Napisano

Twardy orzech do zgryzienia ale zakładam że później wszystko zaowocuje :) książka na szczęście czytelna

Napisano
  • Autor

usagi takie książki "wchłania" się metodą małych kroczków tak więc myślę, że będzie ok.