Napisano 17 Listopad 201113 l witam, soft 3ds max, mam pytanie o to jak sobie radzić z aliasingiem, wyrenderowałem sceny do plików tga (1280x720) w mentalu filtr box, porobiłem w video poscie pliki avi nie dawałem zadnej kompresji, teraz całość poskładałem w adobe premiere pro i wychodzi bardzo duży aliasing czy możecie mi podpowiedzieć co zrobić jak ustawić premiere? obecnie wygląda to źle.
Napisano 17 Listopad 201113 l moze tak wiecej info? zle w premierze wyglada? zle po wyeksportowaniu z niego? premiere zmiejsza jakosc w podgladzie zeby miec szybszy viewport. A z ciekawych pytan, to po co to zamieniasz z tga do avi skoro i tak skladasz potem w premiere?
Napisano 17 Listopad 201113 l Autor dzięki Mirach za szybkie odp, już odpowiadam, źle wygląda po wyeskportowaniu, jeżeli chodzi o drugie pytanie nie znam prawie w ogóle premiera to mój pierwszy raz z nim, nie potrafiłem sobie poradzić żeby z tga zamieniać do avi w premierze, ale to chyba nie w tym tkwi przyczyna. A jeszcze jedna sprawa czy da się tak zagrać żeby Avika puscic od tylu, to zoszczędziło by mi czasu w renderowaniu kolejnej sceny tym razem od tyłu? to jest lin do tego o czym pisze http://www.youtube.com/watch?v=-PCUqtDUBgA
Napisano 17 Listopad 201113 l Wiesz, premiere moze exportowac do tony kodekow, to juz kwestia wybrania odpowiedniego formatu i kodeku. Z tego co kojaze to sekwencje tga wrzucisz do premiere tak samo jak avi. Mozna puscic klip od tylu w Premiere pod Clip > Speed/Duration i tam zaznaczasz Reverse Speed.
Napisano 17 Listopad 201113 l jak chcesz puścić klip od tyłu to prawym na klip-> Speed/Duration -> Reverse Speed. A żeby wciągnąć tga i wypuścić avi? To przy zasysaniu tga zaznaczasz pierwszą klatkę i importujeszz opcją Numbered Stills. A jak exportujesz np do mov, też źle wygląda? Pzdr, R.
Napisano 17 Listopad 201113 l starsze premiery nawet nie kumały sekwencji obrazków, trzeba było wideo wkładać, renderowanie sekw.obrazków nie miało sensu... Jak pisał Mirach , premiere rozumuje tak pojęcie czasu: duration(+) =do przodu(100%=1x, 200%=2x itd) ; duration(-) =reverse, cofanie klatek ;) a pozatym ja nie znalazłem tam dobrego dekodera w programie, lepiej wypchać czyste DV i obrobić format na zewnątrz
Napisano 17 Listopad 201113 l Autor a co byś radził do jakie kodeki i format żeby było tak jak u ciebie na stronie :) ? przy założeniu że tga mam o takich paramtrach jak pisałem
Napisano 17 Listopad 201113 l a to już zależy co lubisz, z premiera wypuszczasz dvavi (czysty format roboczy) i dajesz np do total.video.converter a tam qtH264, aviH264, mp4 itd nie jest rewelacyjny ale szybko i w miarę nie niszczy jakości.
Napisano 17 Listopad 201113 l Autor tak jak pisłem ładowałem całe kawałki avi i dopiero aviki łaczyłem w premierze, teraz spróbuje plecieć z tga w premierze, mam cs5 wiec chyba bedzie łykał sekwencje. Co do tego alisingu radzę sobie z nim tak że zmniejszam finalą rozdzielczość, i robie rozmycie na wartosc 2. troche to daje efekt choć nie za wielki. Ale moze bedziecie wiedzieć raz wyrenderowałem sobie premierze obraz w ten sosób że rozdzieczośc była nadal taka 1280x720 ale u góry i na dole miałem czarne pasy, to finalnie zmniejsza obraz łagodzi aliasing i ładnie wygląda, jednak nie wiem jak to ustawiłem czy możecie pomóc ? Oto link do tego jak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=JtBt_U-JZ-Q
Napisano 17 Listopad 201113 l Autor w sumie wersja finalna, jednak wszystko kładzie jakość aliasingu, zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić :( http://www.youtube.com/watch?v=7wCs7mo424U