Skocz do zawartości

animacja - ramie robota - system hydrauliczny - jak powiazac elementy ?

Featured Replies

Napisano

Robie robota w 3DS Max 2012 i nie wiem jak powiazac poszczegolne elementy jego ramienia tak aby system hyfrauliczny dzialal poprawnie.

Chodzi o to ze os obrotu nie zawsze znajduje sie na osi obiektu i w miejscu pivot.

[ATTACH=CONFIG]83080[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]83081[/ATTACH]

Ogolnie, wszystkie elementy mam dobrze polaczone. Uzywalem funkcji LINK i LOOK AT CONSTRAINT.

Hydraulika na gorze ramienia, ktora steruje ramieniem drugim, dziala dobrze, a os obrotu czarnego elementu (rury) jest na jego osi.

Budowa hydrauliki na dole, (sterujacej ramieniem nr1) rozni sie tylko tym, ze os obrotu elementu1 ma byc w p2.

Pivot1 jest na koncu elem1. Tutaj tez jest helper1. Element2 "patrzy" na helper1, tak ze porusza sie dokladnie w elemencie1.

Troche sie sam w tym gubie. Jak zrobic zeby element2 poruszal sie dalej w elem1, ale elem1 mial os obrotu w p2 ?

Mam dodac jakis dodatkowy element, niewidoczny dla renderingu, ktory bedzie powiazany z tymi elem1 i elem2 lub helperami ?

Jestem tym zmeczony i nie moge uporzadkowac mysli.

Jak ustawiam pivot1 w miejsce p2 to elem2 "patrzy" w jego miejsce i chodzi pod skosem.

[ATTACH=CONFIG]83082[/ATTACH]

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Dzieki za sugestie o zmianie sposobu animacji. Przesledze to w praktyce, mam nadzieje jeszcze dzisiaj, ale udalo mi sie jednak to zrobic za pomoca LookAt Constraint i Link. Eksperymentowalem przy obiedzie i wyszlo. Glodne cialo, glodny umysl :)

Musialem miec cos zle zlinkowane. Tym razem, po chaotycznej korekcie linkowania helperow do elementow, przesunalem pivot elem1 na moja wymarzona os (p2) i elem2 nadal "patrzy" na helper na koncu elem1.

Musze to zbudowac jeszcze raz, w uproszczony sposob i przesledzic, gdzie zrobilem blad w kolejnosci myslenia.

Sprobuje to uporzadkowac i zrobic przepis na tego typu animacje modelu. Pozniej zrobie to samo ta druga metoda.