Skocz do zawartości

Obrot zbioru elementow na wspolnej osi i blokada obrotu niektory na osi indywidualnej

Featured Replies

Napisano

Moj robot byl juz wczoraj na forum. Wszystko zmierza w dobrym kierunku, ale chwytaki nie dzialaja jak trzeba.

Wszystko powiazane jest ze soba za pomoca Helpers, Look At Constraint i Link. Ogolnie jest wszystko dobrze z hydraulika, ale podczas obrotu osi A, na ktorej wszystko jest zamocowane, elementy C i D pozostaja w tym samym polozeniu na swojej osi podazajac jednak za elementem B.

Probowalem juz bawic sie suwakami ktore moglyby zablokowac ten obrot, ale mi nie wychodzi.

[ATTACH=CONFIG]83093[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]83094[/ATTACH]

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Fajnie, że się prawie udalo z LookAt Constraint :) Jakbyś zrobił IK to zdefiniowałbyś sobie target IK, a tak musisz szukać parametru odpowiadającego za UpVector LookAt'a :)

Napisano
  • Autor

Juz dawno mialem napisac o tym, co zrobilem ze wszystko dziala w bardzo ladny sposob za pomoca LookAt Constraint.

Nie przetestowalem jeszcze tego drugiego, podobno lepszego sposobu, ale jak tylko znajde czas to zrobie to i opisze na forum.

Aby rotacja tych elementow podazala za rotacja calego chwytaka, nalezy:

-wejsc w Motion Panel i w Rotation

-odznaczyc Keep initial offset

-w Select Upnode odznaczyc World

-kliknac na None i wtedy wybrac element wg ktorego maja sie obracac te elementy

Najlepiej wybrac os glowna, ktora bedziemy rotowac w animacji.

Sprawa okazuje sie prosta. Troche klikania i pamieciowki. Logika nie zawsze pomoze, kiedy sie jest poczatkujacym w 3d i w Maxie.

Pozdrawiam

Napisano

Witajcie. Wasz temat troszkę mnie nakierował w moim przypadku to jeszcze dopytam może będziecie mogli mi pomóc.

Jak używając "Look At Constraint" odblokować jedną oś, w sensie muszę zrobić pierścienie coś w stylu orbit i mają się lekko pochylać na bok ale cały czas obracając się wokół własnej osi a nie osi globalnej. Tak żebym animując lekki pochył, pochylała się oś razem z pierścieniem. Może wogóle inny sposób. Bardzo dawno animacji w maxie nie robiłem muszę Sobie na piechotę przypominać