A-D-e-X Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 witam, mam pewien problem z dyskiem (jednym bo mam cztery) 2 x Seagate Barracuda 4 7200 RPM 40GB 2 x Seagate U6 40GB Dwie Barracudy są podpiete na kablu ATA133 a dwie U6 na kablu ATA66 (ALBO ATA33). Szybkosc zapisu na dyskach testuje takim programem DiskBM ktory pokazuje MB/s (zapis). Na Baracudach wynosi on do 40 MB/s a na U6 25 MB/s. Moj dysk systemowy Barracuda 40GB po kilku tygodniach po instalce windowsa (niedawno instalowalem 1 lipca chyba) pokazuje mi ze dysk chodzi z predkoscia max 4 MB/s (ten program mi tak pokazuje) ale to nie wszystko windows mi sie wolniej uruchamia, dzwiek przycina, nawet cs mi przycina gdy mam go na tej partycji. Sytuacja owa dzieje mi sie tylko na dysku systemowym a na innych dyskach nie, tak samo w trybie awaryjnym. Ostatnio przed ponowna-instalacja windows\'a XP mialem to samo przeinstalowalem winde i dobrze chodzilo do niedawna a teraz znowu sie cos zjechalo. Moj system to Windows XP PRO PL Corporate Version, SP1 + poprawki od MS, dodatkowo zainstalowany NOD32, 3dsmax 5.1 SP1 i Rhino 3. Czy macie jakas rade dla mnie (jakies pomysly) ??? pozdr & greets A-D-e-X
javor Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 problem: masz 4 dyski i płyta główna nie nadąża lub przestawiałeś w międzyczasie zworki i jest konflikt lub masz namieszane ustawienia w biosie lub porobiły ci się bad sektory (trafienie na bada podczas odczytu kompletnie go zamula na 1-5sekund) lub nie masz wolnego miejsca na tym dysku
A-D-e-X Napisano 21 Lipiec 2004 Autor Napisano 21 Lipiec 2004 1. płyta nadąża bo przeinstalowałem winde i wszystko jest ok 2. nic nie przestawiałem żadnych zworek, pozatym jakbym przestawił to bym wiedział że jest źle 3. w biosie nic nie grzebałem mam wszystko dobrze ustawione 4. bad sectory mam na jednym dysku ale to nie przez to, ja mi się robiły bad sectory to mi dysk piszczał i komputer się wieszał (ok. 2,5 roku temu) mam dzięki temu 2MB błednych sektorów ale po wyjęciu i włożeniu taśmy juz nic takiego się nie dzieje 5. wolnego miejsca mam dużo ale przyczyną problemu może być jakiś program lub sterownik bo po zainstalowaniu windowsa w device manager (menedżer urzadzeń) w kontrolerach dysków w primary master pisało mi tryb ULTRA DMA 5 a jak mi się windows psuł to było TYLKO PIO ale przeinstalowalem windowsa i wszystko chodzi jak narazie dobrze a na windowsie 2003 nic takiego mi sie nie działo
Mulczas Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 a ile masz pamięci wirtualnej i na którym dysku? ogranicz ją do ok. 2xilość RAM'u i przenieś na inny dysk. może coś to da.
A-D-e-X Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 Próbowałem coś z pamięcią wirtualną ale dzięki, a i problem rozwiązany - przeinstalowaniem windy :-) pozdr A-D-e-X
Rekomendowane odpowiedzi