Napisano 7 Grudzień 201113 l Witam i dzień dobry po raz pierwszy! Szukałem ale nie znalazłem(nie chciał bym od razu podpaść za głupi temat) informacji o wykorzystaniu "Apple Magic Trackpad" w programach 3D. Jestem początkującym w dziedzinie 3D oraz programu 3ds Max, dodatkowo czekam na przesyłkę komputera z Mac OS i tegoż właśnie Trackpada zwanego gładzikiem. Patrząc na http://www.apple.com/pl/magictrackpad/ zastanawiam sie czy ten gładzik nie mógł by zastąpić trackballa? chodzi mi o rozwiązanie że lewa ręka + gładzik i nawigacja w przestrzeni, a prawa ręka + mysz. mam IPada i w wielu aplikacjach za pomocą dwóch palców można swobodnie sterować obiektami 3D (obracać przybliżać itd...) Być może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym albo informacje na ten temat i śmiało może mi odpowiedzieć że to nierealne albo że to super rozwiązanie. z góry dzięki i przepraszam jeśli naruszyłem jakiś punkt regulaminu...
Napisano 7 Grudzień 201113 l Z moich doświadczeń nie ma nic lepszego jak myszka i klawiatura. Miałem wynalazek jak spacenavigator i nie użyłem. Dla tego gładzika też nie widzę zastosowania. Mysz daje precyzje w ruchu a klawiatura skróty klawiaturowe. Nie mamy trzeciej ręki na inne zabawki.
Napisano 7 Grudzień 201113 l pytanie tylko czy masz trzecią ręke do skrotow klawiaturowych. Bo obracanie viewportu to jedno, ale jakiekolwiek powazniejsze modelowanie bez uzywania klawiatury to troche masakra wg mnie.
Napisano 7 Grudzień 201113 l w tym pytaniu bardziej zależy mi na odpowiedzi czy się da? w sensie technicznym(czy program będzie widział i mysz i gładzik) a kwestia czy to będzie wygodne....? nie wiem, jak pisałem dopiero się uczę 3D i jak na razie masakrą to dla mnie jest obracanie bryły za pomocą myszki z wciśniętym scrollem i altem. na pewno z czasem się nauczę, ale oglądając różnego typu właśnie "navigatory" i będąc mocno zafascynowany dotykiem w iPadzie, wpadłem na taki pomysł i chcę sprawdzić czy ktoś tego już nie testował. co do skrótów to wyobrażam sobie że gładzik leży po lewej stronie blisko "ctrl" itd... i służy tylko do sterowania viewportem.
Napisano 7 Grudzień 201113 l Ja też byłem zafascynowany dotykiem w moim ipod touch. Kupiłem sobie netbook z dotykowym ekranem i używam go tylko do internetu bo do 3d dotyk jest mało precyzyjny. Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z 3d to uwierz że obracanie viewportem i modelowanie najwygodniejsze i najszybsze jest myszą i klawiaturą. Alt plus scroll plus kilka skrótów klawiaturowych i jedziesz.
Napisano 7 Grudzień 201113 l chyba do tej pory nie spotkalem sie zeby ktokolwiek wspominal ze uzywa tego cuda do 3d. A czy bedzie wspolpracowac z programem? to juz musisz pogrzebac czy są sterowniki do konkretnego programu 3d dla tego urzenia.
Napisano 8 Grudzień 201113 l Dzięki za opinię i sugestie! W przyszłym tygodniu będę miał okazję przetestować to osobiście więc dam znać czy w ogóle jest to możliwe. Edytowane 8 Grudzień 201113 l przez Antosiwo
Napisano 8 Grudzień 201113 l jak cie ALT i MMB przeszkadzaja to kup sobie myszke z dodatkowym przyciskiem (lub przyciskami) z boku i zaprogramuj ten przycisk jako wlasnie ALT + MMB... moze bedzie troszke wygodniej.....