Skocz do zawartości

Crazy Bump- jak zapisać działającą w grze Normal Map?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na owym forum i mam nadzieję, że uda mi się za waszą pomocą rozwiązać nękający mnie problem. Otóż, zaopatrzyłem się w ten fantastyczny programik do tworzenia map wypukłości, bowiem od kilku dni noszę się z zamiarem stworzenia/poprawienia wielu wypukłości tekstur do gry Skyrim. Zauważyłem, że program ma pięć zakładek/map. Mnie interesuje tylko stworzenie/wyżłobienie odpowiedniej normal mappy, tak aby po umieszczeniu jej w stosownym folderze gry, była działająca i widoczna. I tutaj jest pies pogrzebany bowiem można zapisać mapy:

-pojedynczo, po kolei.

-wszystkie na raz, jednym kliknięciem myszki.

Problem w tym, że gdy wyżłobiłem samą Normal Mapę, zapisałem ją w formacie DXT5 Interpolated Alpha i umieściłem w folderze gry, otrzymałem coś takiego:

91240803390770167526_thumb.jpg

Domyśliłem, że za owe świecenie się powierzchni(które jest głównym celem tego tematu, chcę je WYELIMINOWAĆ lub zminimalizować) odpowiedzialna jest mapa specular, zgadza się?(Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić). Zedytowałem więc nieco mapę specular, ale teraz nie wiem co zrobić- jak to wszystko połączyć z Normal Mapą aby po umieszczeniu jej w grze, nie było tego glossu? Dlaczego tak się dzieje? Mam ingerować w owe mapy w Photoshopie? Jeśli tak, to w jaki sposób? Mam nadzieję, że nie jest to trudne i rozwiązanie jest proste(jest to moja pierwsza styczność z mapami wypukłości itd, lecz Photoshop mam opanowany). Nie rozumiem dlaczego CB nie zapisuje wszystkiego w jednym pliku. Pobrałem bowiem kilka texture-packów do Skyrim, i tamtejsze pliki z mapami wypukłości są zamieszczane w liczbie jeden np:

ridgestone01- diffuse tekstura

ridgestone01_n - mapa wypukłości

Jak zrobić coś podobnego? Bardzo mi zależy na rozwiązaniu problemu.

Dziękuje z góry i pozdrawiam,

V.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

skoro masz pliki z gry, to po prostu podejrzyj ich format i sprawa będzie załatwiona, a pliki z CB możesz nagrywać jako np. tga i konwertować na format gry innym programem.

Jak sam zauważyłeś, normal mape i diffuse masz w oddzielnych plikach, wiec po co Ci jeden plik ze wszystkim?

Włącz podgląd w CB i ustaw parametry normal mapy i speculara na "rozsądne", a następnie zapisz do oddzielnych plików... i wszystko.

Nie wiem, jak to jest w tej grze, ale przywaliłeś za duza normal mape, ewentualnie dxt5 nagrał Ci kanał alpha z displacementem (albo innym kanalem) i gra to zle interpretuje... sprawdź format textur.

Sprawa formatu textur jest dość istotna, a ja dosc istotnie sie na tym nie znam :-)

Poczytaj w sieci o formatach DXT1, DXT5... jeden ma alpha 1 bit, drugi ma 4 bit... trzeci ma zakodowana Angeline Dzoli... aż głowa od tego boli.

Edytowane przez Chrupek3D

Napisano

Tzn- chodzi o to, że każda jedna tekstura ma przypisany tylko jeden plik, którym jest normal mapa. Nie ma specularów i innych, jest tylko diffuse oraz normal, tak jak napisałem na początku:

ridgestone01- diffuse tekstura

ridgestone01_n - mapa wypukłości

Więc wydaje mi się, że w tym pliku "ridgestone01_n" są wszystkie cztery mapy- specular, normal, occlusion i to ostatnie...a u mnie tak jakby wykrywało tylko samo Normal Map. Zmiana formatu nic nie daje, próbowałem już chyba wszystkiego. Co do wielkości Normal- nie wiem czy za duża, bo otwieram w programie teksturę i na jej podstawie tworzę wyżłobienie, czyli zarówno mapa jak i tekstura mają po 1024x1024 oraz 5,33 mb. Nie wiem czy uda mi się coś z tym fantem zrobić...

Napisano

jeśli chodzi o specular to gra może go czytać z diffuse.

Sprawdź pliki z gry, jaki maja format, czy DXT1, czy DXT5, wczytaj je do jakiegoś programu, który to ładnie pokaże i będziesz wiedział, czy plik z normal mapa jest nagrany z kanałem alpha, disp i czy ma format DXT1 czy DXT5 - wtedy zrobisz to samo, ze swoim plikiem.

Jeśli chodzi o normal mape w CB to nie mogłeś nie zauważyć suwaka 'Intensity', który odpowiada za wielkość wgłębień... jak mówiłem, włącz podgląd w CB i wszystko będzie jasne.

Napisano

Udało się! Po prostu na kanał alfa musiałem wkleić specular którego jasność ma wynosić około 25-30 procent aby nie odbijało tyle światła :) Temat można uznać za zamknięty. Dziękuję za fatygę i pomoc!

Edytowane przez Vandr

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.