Napisano 25 Grudzień 201113 l Od pewnego czasu dłubię sobie sygnalizator świetlny ;d Zrobilem pare zdjec i wymodelowalem low poly. Teraz biore sie za hp, zeby miec podstawke do bake'u normalu. Nie moge jednak sobie poradzic z wymodelowaniem pewnego elementu w hp (a raczej nei wiem jak to zrobic). Dodam, ze uzywam maxa 2012. tutaj zdjecia siatki low poly: Musze schamferowac, wygladzic krawedzie, ale jak daje po prostu chamfera i jedna czy dwie smoothgrupy to po uzyciu modyfikatora meshsmooth wszystko sie sypie. Chodzi o ten zielonkawy element. Dodatkowo wrzucam całą scene w 3ds (po kliknięciu unhideall wyskocza inne elementy): http://speedy.sh/k863v/scena.3DS Edytowane 25 Grudzień 201113 l przez Wowoz
Napisano 25 Grudzień 201113 l modelowanie pod meshsmooth to zupelnie inna bajka niz LP, musisz miec o wiele wiecej krawedzi definujacych ksztalt itp. Polecam to video, w zasadzie chyba znajdziesz link do niego w kazdym wątku o modelowaniu hi-poly :)
Napisano 25 Grudzień 201113 l Autor Dzięki wielkie za tutorial! Oglądnąłem godzinkę, potem obejrzę jeszcze raz całość. Całe szczęście, że mam HDMI więc mogę sobie pozwolić na oglądanie przed snem na telewizorze. A teraz kilka teoretycznych pytań. On chyba mówił, że ustawiał sobie skróty klawiszowe pod ring i pod loop. Jak coś takiego zrobić bądź jakie to są skróty? Jak przełączać między modelem z modyfikatorem zagęszczającym siatkę i na zwykły model?
Napisano 25 Grudzień 201113 l Customise > Customise user interface - tam znajdziesz wszystkie sktroty itp. A najlepiej z takimi pytaniami to do manuala programu sie zwracac.
Napisano 27 Grudzień 201113 l Autor Skoro już założyłem wątek to postaram się zadawać pytanie tutaj, żeby nie zaśmiecać forum :) Cwicze to hp z wykorzystaniem loopów i turbosmootha. Umiem już dorzeźbić do powierzchni cylinder, sześcian itd z ostrymi krawędziami. Chce teraz wymodelować coś podobnego jak tutaj: Moje pytanie brzmi - Jak wymodelować takie obłe fajne kształty oraz jaki macie na to workflow? Do tej pory próbowałem zrobić coś z array + extrude + cut, ale średnio to wychodziło. Mile widziane jakieś rysunki przedstawiające ułożenie edge lub screeny :) Dzieki. PS. Jeśli jakiś moderator to ogląda to może zmienić nazwe tematu na "Problemy Wowoza" czy jakoś tak :D Edytowane 27 Grudzień 201113 l przez Wowoz
Napisano 27 Grudzień 201113 l voila. http://cg.tutsplus.com/tutorials/autodesk-3d-studio-max/model-a-detailed-high-poly-fire-hydrant-in-3ds-max/ nie ma za co :)
Napisano 27 Grudzień 201113 l Autor No wlasnie jest za co :D Dzieki, tego szukalem, wkoncu moze ogarne jakies workflow hehe.