Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dowiedziałem się że by oglądać filmy w 3d potrzeba specjalnych okularów(zawsze?).

Więc odpalam allegro, wpisuje "okulary 3d" - http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&ap=2&aid=17830130&string=okulary+3D&bid=1271&order=bd&change_view=1 .

Jest jakaś różnica w oglądaniu filmów 3d a projektowaniu grafiki trójwymiarowej? Pewnie tak, bo do pierwszego potrzeba okularów, do drugiego nie. :)

No i teraz mam dylemat, bo są za złotówkę, i są też inne za kilkaset złotych. Pytanie oczywiste: czym się różnią? jakie Ty byś wybrał.

Czy warto kupić w ogóle, czy oglądanie filmów 3d na komputerze, jest aż tak rajcujące? Jakie filmy widziałeś, czy byłeś zadowolony z "seansu"? Jak to dokładnie jest?

Jeśli gdzieś się mylę proszę zwróć mi uwagę i przedstaw swoje zdanie na ten temat.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 927
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

@Heha: Żeby oglądać filmy w 3d potrzebujesz specjalnych:

- Okularów (dostosowanych do ekranu),

- Specjalnych ekranów,

- wersji Filmów w 3D,

Metoda anaglyfowa (te okulary za złotówkę z różnymi kolorami szkiełek jak z początków kina) jest stara, i rezultaty są marne (trafisz kolory i ogólnie wygląda słabo),

Metoda pasywna stereoskopii opierająca się na filtrach polaryzacyjnych ma tanie okulary (od 10zł do 50zł) jednak wiąże się z koniecznością zakupu ekranu ze spolaryzowanymi liniami (co druga linia dla lewego i co druga dla prawego - dziś monitory LG 3D i to nie wszystkie, bo tylko oznaczone Cinema 3d) - tracisz jednak w ten sposób połowę rozdzielczości obrazu, ale ma ta technologia swoje wady i zalety,

Metoda aktywna korzystająca z okularów migawkowych (każde oko ma swój ekran LCD który się w odpowiednim momencie przyciemnia odpowiednie oko - (raz jedno, raz drugie jest przyciemniane 120x na sekundę (po 60Hz na oko))) - wiąże się to z drogimi okularami (od 150 do 600zł za okulary), koniecznością ładowania okularów (lcd i elektronika w okularach muszą mieć zasilanie), synchronizacji pomiędzy ekranem, a okularami (aby ekran wyświetlał odpowiedni obraz dla odpowiednio odsłoniętego oka) - to jest najdroższa opcja, nie każdy może z niej korzystać, ale z TV plazmowym daje najlepsze rezultaty (tą technikę wykorzystują prawie wszyscy Nvidia, Samsung, LG, Panasonic, Asus, Acer...).

Ja mam wszystkie wymienione okulary i 2 typy ekranów i anaglyfami lepiej sobie głowy nie zawracać, a jeśli chcesz do komputera to koszt monitora + okularów jest podobny (efekt na małym LCD też będzie podobny, chociaż ze względu na co drugą linię wyciętą można się zastanawiać czy kupować pasywne jeśli będziesz oglądać z bliska).

Na koniec musisz się zmierzyć z niewielką ilością filmów (dostępnych tylko na dyskach Blu-ray 3D) i droższych od zwykłych 2d (100+ zł).

Ogólnie jeśli nie masz przynajmniej 1.5k-2k do wydania na start to nawet się nie interesuj.