titek7 Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 witam, pracuje 2 lata w maxie,ciagle sie ucze,czy ktoś wie jak zrobic takie światła w 3d maxie. Chciałabym aby projekt wnetrza byl jak najbardziej realistyczny,Nie umiem zrobić światła np.z kinkietu żeby świcił do góry i na dól z jednej lampy, albo modne w ostatnich latach światło liniowe pod sufitem...obrabiam poprostu render w photo shopie i robie rozjasnienia...ktos wie?? chce np.jak tu: http://www.evermotion.org/vbulletin/showthread.php?t=90206
arturskoczek Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 do innego działu pytanie :) ale, nie wiem w czym renderujesz - ale ja bawię się do takiego światła v-ray ies v-ray light (dome, plane zależnie od kształtu).
titek7 Napisano 3 Styczeń 2012 Autor Napisano 3 Styczeń 2012 renderuje w maxie...oj widze że chyba żle robie..czyli rozumiem że VRAY..człowiek sie uczy całe życie...dizekuje za szybką odpowiedz ;-0)))
arturskoczek Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 ja akurat siedzę w v-rayu ale mówiąc 'w maxie' masz pewnie na myśli mental ray-a. A od niego niech się fachowcy wypowiedzą :) albo... wujek google
Piotreq91 Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 w mentalu najlepiej photometric light(free light) do tego tak samo jak w v-rayu możesz podpiąć ies-a.
titek7 Napisano 3 Styczeń 2012 Autor Napisano 3 Styczeń 2012 ta..uwaga..pytanie za 100 punktów...skad sciagnac v raya??
mirach Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 ta..uwaga..pytanie za 100 punktów...skad sciagnac v raya?? cholera... nie powstrzymam sie. Odpowiedz za 10 puntow: z internetu
Altres Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 za 100 pkt kupić, wpisz w google v-ray i ci wyskoczy albo u PCC Polska, co prawda 3ds maxa dają na kilka lat za free dla uczniów ale v-ray już nie.
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Na mental rayu przecież też to się da zrobić lol, wystarczy że dasz raytraced shadows w photometric light, ustawisz kształt na cylindrical i po obu stronach dasz 2 cylindry o mniej więcej tej samej średnicy, żeby przysłaniały światło i będziesz miał wtedy takie światło jak z klinkietu. Rozproszy się na górę i dół, a boki pozostaną zacieniowane. Żeby tych cylindrów nie było widać, klikasz je prawym przyciskiem myszki, dajesz object properties i odznaczasz visible to camera i po sprawie. Poza tym, dla mnie nie ma jakichś kolosalnych różnic między mentalem a vrayem i nieraz wydaje mi się że to jest po prostu widzimisię firmy że używają vraya bo niby jest lepszy a używają go do takich rzeczy, w których nie widać wcale różnicy czym by to nie było renderowane.
titek7 Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 mirach ...no dobra...też bym się nie powstrzymała...WSZYTSKIM DZIĘKUJE ZA PODPOWIEDZI!!!!!!!!!!!!!!
Aethersis Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Na mental rayu przecież też to się da zrobić lol, wystarczy że dasz raytraced shadows w photometric light, ustawisz kształt na cylindrical i po obu stronach dasz 2 cylindry o mniej więcej tej samej średnicy, żeby przysłaniały światło i będziesz miał wtedy takie światło jak z klinkietu. Rozproszy się na górę i dół, a boki pozostaną zacieniowane. Żeby tych cylindrów nie było widać, klikasz je prawym przyciskiem myszki, dajesz object properties i odznaczasz visible to camera i po sprawie. Poza tym, dla mnie nie ma jakichś kolosalnych różnic między mentalem a vrayem i nieraz wydaje mi się że to jest po prostu widzimisię firmy że używają vraya bo niby jest lepszy a używają go do takich rzeczy, w których nie widać wcale różnicy czym by to nie było renderowane. To nie była podpowiedź, tylko gotowa odpowiedź. Jak nawet czytać uważnie nie potrafisz to nie dziwię się że zadajesz pytania na które od razu można znaleźć odpowiedź nie angażując w to tylu ludzi.
titek7 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Napisano 5 Styczeń 2012 Aethersis no sory żem jest taka tempa i niedouczona...dziękuje wszystkim życzliwym za odpowiedzi a nie podpowiedzi..dość tego pustego gadania...zajmij sie robotą ;-))
Rekomendowane odpowiedzi