Napisano 10 Styczeń 201213 l Witam, mam taki problem. Ponakładałem tekstury na model i przy renderowaniu pokazuje wszystkie z wyjątkiem 1 (wtedy renderuje część w kolorze obiektu i nie widzi tekstury). Co jest powodem ? Dodatkowo z ustawieniami vraya zatrzymuje mi się renderowanie w 1-3 etapie, i dzieje się tak gdy chce wyrenderować ten problemowy obiekt, reszta renderuje się normalnie. Do tego mam takie pytanie. Czy da się nałożyć materiał na kolor tak aby wszystkie obiekty w tym kolorze od razu wyświetliły ten materiał ? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam e.d. jeszcze korzystając z okazji, czasem mam taki problem, że coś się "zatnie" i np w jednym oknie nie chce mi wyświetlić i przybliżyć obiektów (gdy naciskam Z to samo). Może coś nacisnąłem przez przypadek... ?
Napisano 15 Styczeń 201213 l Autor Może źle sformułowałem pytanie. Mam dużo obiektów które mają ten sam kolor (np. szyby w oknach kolor niebieski) i nie przypisałem materiałów i chce teraz to zrobić i w związku z tym pytanie - da się przypisać materiał od razu pod wszystkie obiekty mające ten sam kolor??? proszę o pomoc EDIT: doszedłem z 1 problemem - miałem nałożone na siebie 3 takie same modele i max nie wykrywał tego spod spodu. ufff, jeszcze z tymi kolorami jakbyście podpowiedzieli byłoby w porządku bo nie chce mi sie dodawać oddzielnie...... pozdrawiam Edytowane 15 Styczeń 201213 l przez marcin88
Napisano 15 Styczeń 201213 l kombinujesz jak koń pod górę. Jak importujesz obiekty z innego pliku maxa (oczywiście jeśli o maxa ci chodzi) to rób to przez file/import/merge. wtedy razem z obiektem importujesz przypisane mu materiały. Co do "kolorów" i materiałów. Naciskasz H, segregujesz według kolorów, zaznaczasz, grupujesz, attachujesz czy cokolwiek i nakładasz materiał..
Napisano 15 Styczeń 201213 l Autor dzięki wielkie porti wiem, że te pytania to załamka (:D ) poprostu jestem przyzwyczajony mocno do microstation (cad), a tam wszystko jest na opak, a teraz uwziąłem się, że prace zrobię w maxie i troche się zawiodłem jeżeli chodzi o modelowanie architektury. A co do kopiowania zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, a powodem problemu było to, że miałem 3 takie same modele na sobie i max zwariował ;) Pozdro!