Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym nałożyć teksturę tekstu na powyginaną wstążkę w taki sposób żeby tekst powtarzał się wzdłuż tej wstążki bez zniekształceń. Próbowałem to zrobić Unwarpem ale ze względu że za dużo o nim nie wiem to nie udało mi się rozłożyć tej siatki w taki sposób żeby nałożyć dobrze ten tekst.

Może macie jakiś inny skuteczny sposób na to, ponieważ potrzebuje zrobić różne wygięcia tej wstążki a nie wiem co zrobić żeby przy zmianie jej kształtu tekst na niej zawarty wyglądał normalnie.

Dołączam przykładowy wygląd tej wstążki

[ATTACH=CONFIG]83978[/ATTACH]

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

narysuj splajna po którym będzie szła tasiemka i użyj na nim loft z compoud objects albo modyfikatora sweep i zahacz gdzieś tam apply mapping albo gen. mapping coords. w przypadku sweep. tyle :) powodzenia

• Like 1
Napisano

Jeśli masz juz gotową tasiemke i nie możesz jej zmieniać/przerabiać to nie masz wyjścia i musisz sie zmierzyć z unwrapem. W tym przypadku to nie taki znów problem

Jeśli możesz sobie zrobić od zera nową tasiemkę to masz łatwiej i kilka opcji to wyboru. Np własnie loft czy sweep. Albo robisz płaską prostą tasiemke normalnie (editable poly, zwykły plane czy cokolwiek) mapujesz jak tam chcesz a potem ją formujesz (np PATH DEFORM)