Napisano 15 Styczeń 201213 l Hej, mam pytanie, próbuję stworzyć teksturę szklanej mozaiki(półprzeźroczystej) bez fugowej. Pytanie co mi będzie potrzebne i jak ustawić parametry. Mozaika(jedna płyteczka) ma rozmiar 3x3 cm. Mozaika jest prawdziwa więc mogę zrobić jej zdjęcia do tekstury. Czy lepiej będzie zrobić zdjęcie jednej płyteczkii powielić w maxie, czy np. całego segmentu(10x10 płyteczek). Co mi będzie potrzebne: 1) tekstura 2) mapa bump(displacment) 3) ... tekstura jest zrobiona w *.png jak ustawić żeby nie było widać białych krawędzi(opacity nie bardzo pomaga) Pozdrawiam Słowik
Napisano 16 Styczeń 201213 l Hej, widzę że na tym forum wieje pustką;) Spróbuje jednak pomóc, choć nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie. Do końca nie rozumiem z tym png, znaczy że masz teksturę już zrobioną? W maxie jest, zawsze, co najmniej kilka sposobów na zrobienie jednej rzeczy, ale wydaje mi się, że jeżeli mozaika będzie częściowo przezroczysta, to chyba lepiej będzie zrobić ją kawałek po kawałku w maxie, tak aby było widać, że składa się ona z oddzielnych elementów ( granice między płytkami ) choć pewnie i ten problem dało by się załatwić odpowiednimi mapami. Fajnie by było gdybyś w gimpie zamienił png na jpg i załączył do posta, może pomógł bym bardziej Pozdrawiam. Edytowane 16 Styczeń 201213 l przez ailambert