Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, to jest mój pierwszy temat i post na tym forum. Mam pewien problem, mianowicie pracuję nad animacją statystyki w której wyłaniają się trójwymiarowe słupki i nad nimi mają się wyświetlać zmieniające się cyfry jako później zmodyfikowane text spline'y.

Dokładnie sprawa dotyczy tekstu który ma być zmieniany podczas animacji czyli dajmy na to że w klatce nr 50 chciałbym wstawić cyfrę "0" do tekstu a do czasu pojawienia się klatki nr 120, wartość w tekście będzie płynnie rosnąć aż do danej liczby, np. 1500 a od klatki 120, liczba 1500 pozostanie już taka sama do końca animacji.

Wiem że trzeba będzie coś pokombinować za pomocą skryptu tylko że ja w skryptach jestem strasznie cienki, także mam nadzieję że jakiś fachura od skryptów zrozumiał o co mi chodzi więc bardzo proszę o pomoc bo brakuje mi powoli czasu.

Dzięki serdeczne za uwagę i pozdrawiam :)

Edit: Bardzo proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na "Automatyczne zmienianie tekstu w "text spline" podczas animacji."

Edytowane przez Bartchie
Żeby komuś było łatwiej znaleźć temat.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na szczęście poradziłem sobie z tym problemem. Jako że zawsze denerwuje mnie jak ktoś nie pisze jak sobie poradził itp. i zabiera swoją tajemnicę do grobu to ja postanowiłem powiedzieć w jaki sposób udało mi się uporać z tym co chciałem osiągnąć, mianowicie:

W edytorze krzywych od animacji, wybieramy z text spline, Kerning i robimy mu script controller, skrypt ma wyglądać tak:

b = ceil(10 * theBoxLength) / 10

s = formattedPrint b format:"2.0f"

theText.text = s as string

0

Variables:

theBoxLength - długość danego pudełka - klikamy na Assign track i szukamy obiekt, np. Plane i szukamy w rozwijanej liście opcji Length

theText - wyszukujemy nasz spline text w którym mają się płynnie zmieniać liczby

Skrypt najpierw pobiera długość pudełka, którego długość jest animowana oraz zaokrągla tą wartość do np. 15.0.

Potem liczbę w formacie "15.0" przerabia na format "15" i ostatecznie wstawia tą liczbę w tekst w obiekcie typu text spline.

Płynną zmianę liczb np. od 0 do 1500 osiągam animując długość pudełka od 0 do 1500 i mogę to robić w dowolnym czasie :)

Napisano

dobrze, ze podzieliles sie rozwiazaniem.

jest pewnie kilka sposobow, ale Twoj brzmi racjonalnie.

ode mnie rep.