Gość Bartchie Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 (edytowane) Witam wszystkich, to jest mój pierwszy temat i post na tym forum. Mam pewien problem, mianowicie pracuję nad animacją statystyki w której wyłaniają się trójwymiarowe słupki i nad nimi mają się wyświetlać zmieniające się cyfry jako później zmodyfikowane text spline'y. Dokładnie sprawa dotyczy tekstu który ma być zmieniany podczas animacji czyli dajmy na to że w klatce nr 50 chciałbym wstawić cyfrę "0" do tekstu a do czasu pojawienia się klatki nr 120, wartość w tekście będzie płynnie rosnąć aż do danej liczby, np. 1500 a od klatki 120, liczba 1500 pozostanie już taka sama do końca animacji. Wiem że trzeba będzie coś pokombinować za pomocą skryptu tylko że ja w skryptach jestem strasznie cienki, także mam nadzieję że jakiś fachura od skryptów zrozumiał o co mi chodzi więc bardzo proszę o pomoc bo brakuje mi powoli czasu. Dzięki serdeczne za uwagę i pozdrawiam :) Edit: Bardzo proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na "Automatyczne zmienianie tekstu w "text spline" podczas animacji." Edytowane 1 Luty 2012 przez Bartchie Żeby komuś było łatwiej znaleźć temat.
Gość Bartchie Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Na szczęście poradziłem sobie z tym problemem. Jako że zawsze denerwuje mnie jak ktoś nie pisze jak sobie poradził itp. i zabiera swoją tajemnicę do grobu to ja postanowiłem powiedzieć w jaki sposób udało mi się uporać z tym co chciałem osiągnąć, mianowicie: W edytorze krzywych od animacji, wybieramy z text spline, Kerning i robimy mu script controller, skrypt ma wyglądać tak: b = ceil(10 * theBoxLength) / 10 s = formattedPrint b format:"2.0f" theText.text = s as string 0 Variables: theBoxLength - długość danego pudełka - klikamy na Assign track i szukamy obiekt, np. Plane i szukamy w rozwijanej liście opcji Length theText - wyszukujemy nasz spline text w którym mają się płynnie zmieniać liczby Skrypt najpierw pobiera długość pudełka, którego długość jest animowana oraz zaokrągla tą wartość do np. 15.0. Potem liczbę w formacie "15.0" przerabia na format "15" i ostatecznie wstawia tą liczbę w tekst w obiekcie typu text spline. Płynną zmianę liczb np. od 0 do 1500 osiągam animując długość pudełka od 0 do 1500 i mogę to robić w dowolnym czasie :)
VoNd Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 dobrze, ze podzieliles sie rozwiazaniem. jest pewnie kilka sposobow, ale Twoj brzmi racjonalnie. ode mnie rep.
Rekomendowane odpowiedzi