Napisano 19 Luty 201213 l Cześć. Mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość zacnych użytkowników. Posiadam LW 9,61. Chcę zrobić krótką animację, bez GI, oświetlone distant light (2 szt- 1 KEY, 2 dopełnienie dla zacienionych miejsc) cała scena to dwa obiekty - mapa (płaska jak to mapa), a na niej droga (obiekt)- nad tym zestawem ma przepłynąć kamera i to w zasadzie już wszystko. Wydawało mi się to proste, ale w trakcie pojawiły się pytania: 1.) Docelowo animacja ma trafić na krążek DVD, więc wybieram: D1 widescreen 720/576 px-format 16:9, ale kodek (SPEED HQ 4:4:4) zapisuje go jako "nierozciągnięty", w odtwarzaczu np: windows media player wygląda tak jakby był w 4:3 a nie 16:9, podobnie jest kiedy wrzucam go do Video Studio X4-też jest taki, tylko że tu mogę go poszerzyć i zapisać jako 16:9 i mam wrażenie, że traci na jakości (?) Pytanie: jakich kodeków używacie i jak je zainstalować do LW? Na komputerze muszą być już inne, bo używają ich inne programy np: MPEG4 czy ACVHD kodowane H.264. 2.) Jak już napisałem, cała scenka jest prosta, tylko co zrobić żeby było pięknie ( na moje możliwości oczywiście) Jak w załączonym obrazku w animacji pojawiają się artefakty, obraz z niektórych momentach migocze, szczególnie na drobnych liniach/ krawędziach- jak się tego pozbyć? AA na 30-35 trochę pomaga. W TEXTURE EDITOR włączony Pixel blending. Próbowałem funkcją Oversample (nawet jest możliwość w trakcie trwania animacji przestawić wartość obwiednią) ale to nadpróbkowanie rozmywa całość i wydłuża render- czy to dobry kierunek?. No i Reconstructin Filter BOX (sharp) bo przy zwykłym BOXe mam taki fragment gdzie kamera odjeżdża pokazując całość i te drobne linie są za bardzo rozmyte. 3.) Zostaje jeszcze kwestia Motion Blur- to dla pikanterii i smaczku, photoreal jest ok. ale ma takie drobne ziarno i chyba ono też wpływa na owo migotanie ( chyba, że się mylę), kiedy stosuje się zwiększoną ilość pasów? A funkcja Particle Blur o co w niej chodzi? Jak to draństwo w całości się ustawia dla pięknego wrażenia ruchu? [ATTACH=CONFIG]84694[/ATTACH] 4.) Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, chodzi mi o wykonanie zaokrąglonej krawędzi. ROUNDER jest odpowiedni, ale w obiekcie z "dziurą" na płaszczyźnie powstaje linia łącząca i ona krzaczy powstającą krawędź (jak w załączniku), co z tym zrobić? Rounder załatwia sprawę po całości ale z tą wadą, jak to wyprostować, a może inna metoda? [ATTACH=CONFIG]84695[/ATTACH] Pozdrawiam. Gregor
Napisano 20 Luty 201213 l Hej. Tak na szybko bo mam tylko chwiklę. Jeśli chodzi o MB i kaszke a także jittering na krawędziach to ustaw Threshold w adaptive sampling na 0.06 jeśli nadal będzie to 0.03 i nie ma bata. To też rozwiąże problem kaszki z MB. Model to kwestia przemodelowania(dodania geometrii). Jakość i kodeki? Ja zawsze renderuję do TGA a później skaładam. Sorry że tak po krótce ale muszę spadać. Jak masz pytania to wieczorkiem postaram się pomóc.
Napisano 20 Luty 201213 l Już badam ustawienia Threshold. Może ktoś jeszcze rzuci okiem, podeślę plik do wglądu.