arturprx2 Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Dodam że próbowałem przepinać kości ale historia się powtarza i brakuje w niej analogi. Np sloty zapełnione 6x4gb ale w inne konfiguracji a wskazania systemu różne... raz zainstalowane 12 -dostępne 8, innym razem zainstalowane 20 dostępne 12 itd.
Piotreq91 Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 ja miałem kiedyś z tym problem. Dokładnie nie pamiętam jak to było ale problem związany był z tym że system sobie jakoś rezerwował dla siebie. Musisz poszukać w biosie opcji od tego, niestety nie powiem Ci jak się nazywa bo już zapomniałem
Predator Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Start > uruchom >msconfig > w zakładce Boot (rozruch) wybierz opcje zaawansowane i sprawdź czy nie masz tam przypadkiem ustawione na 4 GB lub Wejź do Biosu i ustaw Memory Remap Feature na Enabled. W różnych wersjach biosu funkcja może nazywać się nieco inaczej, w każdym bądź razie będzie coś z Memory i remaping.
arturprx2 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 Tak to wygląda. Dodam jeszcze że bios przy starcie pokazuje tyle ile jest dostępne. (20GB)
airmoss Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 widnows 7 ma inne zarzadzanie pamiecia pobiera wiecej bo nie chce by sie pamiec marnowala, ale jak inny program potrzebuje to zwalnia pamiec. tak wyczytalem jakis czas temu. aczkolwiek nie wiem czy o to chodzi na pewno :D
Quadysz Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 a jaka masz plyte glowna? mozliwe ze pamieci nie sa kompatybilne, moze wystarczy podniesc im napiecie i sie pokaze 24 (bo z tego co rozumiem w poscie kompa pokazuje 20 tak? ) na pierwszy rzut oka wyglada mi wlasnie na to samo, mialem tak kiedys ale na cywilnej ze tak powiem plycie ;) nie pod xeona, nie wiem jak to jest z takimi, w kazdym razie mialem 12 pokazywal 8, w windowsie bylo tak jak u ciebie dodatkowo cpuz tez pokazywal wszystkie, czasem podniesienie napieca dla pamieci pomaga... mysle ze tutaj szukalbym problemu
Predator Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Tutaj ktos mial podobna sytuacje , masz karte ATI? Jesli tak zerknij tutaj http://www.wss.pl/forum/watek/win-7-pro-64-bit-i-problem-z-pamiecia-i-nie-tylko,547919/#post547992 post -> k_sz 2010-10-10 02:09:37 #1.1.9
arturprx2 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 płyta: S5520sc karta: GTX560TI Od wiosny wszystko śmigało bez zastrzeżeń. Teraz coś się porobiło ;/
arturprx2 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 Powoli się coś klaruje... Wyjąłem kość z failedem wczytuje całe 20 bez piszczenia na starcie. Teraz tylko pytanie czy próbować przepinać z innego slotu w to miejsce dla test czy slot trefny czy kość. A jak przełożę i następną szlak trafi? jest taka szansa?
Quadysz Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 lepiej zostawiajac ten slot pusty zamien z inna koscia, ale tak chyba nie uzyskasz i tak odpowiedzi, jezeli masz mozliwosc to sprobuj podniesc napieci dla ramow, ewentualnie poluzuj im timingi, w asusach byla opcja w biosie po przestawieniu ktorej wczytywal wszystko tylko czasem sypnal bledem heh a u ciebie to nei mam pojecia
arturprx2 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 Glupio mi to mowic ale nie mam zielonego pojecia na temat OC. Ten komp nigdy nie byl krecony wiec nawet nie bede tam pchal paluchow :) stabilne 20 giba narazie mnie ratuje a w wolniejszym czasie do tego przysiade.
kitamo Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 ewidentnie jest to problem nie sprzetowy a ustawien lub samego softu. Mialem cos podobnego jak przez przypadek w BIOSie wlaczylem alokowanie pamieci dla zintegrowanej karty graficznej - zabralo mi wtedy 2GB ramu i pokazywalo go dokladnie w taki sam sposob jak u Ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi