Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Dodam że próbowałem przepinać kości ale historia się powtarza i brakuje w niej analogi.

Np sloty zapełnione 6x4gb ale w inne konfiguracji a wskazania systemu różne...

raz zainstalowane 12 -dostępne 8, innym razem zainstalowane 20 dostępne 12 itd.

rammm.jpg

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 7,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja miałem kiedyś z tym problem. Dokładnie nie pamiętam jak to było ale problem związany był z tym że system sobie jakoś rezerwował dla siebie. Musisz poszukać w biosie opcji od tego, niestety nie powiem Ci jak się nazywa bo już zapomniałem

Napisano

Start > uruchom >msconfig > w zakładce Boot (rozruch) wybierz opcje zaawansowane i sprawdź czy nie masz tam przypadkiem ustawione na 4 GB lub Wejź do Biosu i ustaw Memory Remap Feature na Enabled. W różnych wersjach biosu funkcja może nazywać się nieco inaczej, w każdym bądź razie będzie coś z Memory i remaping.

Napisano

widnows 7 ma inne zarzadzanie pamiecia pobiera wiecej bo nie chce by sie pamiec marnowala, ale jak inny program potrzebuje to zwalnia pamiec. tak wyczytalem jakis czas temu. aczkolwiek nie wiem czy o to chodzi na pewno :D

Napisano

a jaka masz plyte glowna? mozliwe ze pamieci nie sa kompatybilne, moze wystarczy podniesc im napiecie i sie pokaze 24 (bo z tego co rozumiem w poscie kompa pokazuje 20 tak? )

na pierwszy rzut oka wyglada mi wlasnie na to samo, mialem tak kiedys ale na cywilnej ze tak powiem plycie ;) nie pod xeona, nie wiem jak to jest z takimi, w kazdym razie mialem 12 pokazywal 8, w windowsie bylo tak jak u ciebie dodatkowo cpuz tez pokazywal wszystkie, czasem podniesienie napieca dla pamieci pomaga... mysle ze tutaj szukalbym problemu

Napisano
  • Autor

płyta: S5520sc

karta: GTX560TI

Od wiosny wszystko śmigało bez zastrzeżeń. Teraz coś się porobiło ;/

Napisano
  • Autor

Powoli się coś klaruje...

Wyjąłem kość z failedem wczytuje całe 20 bez piszczenia na starcie.

Teraz tylko pytanie czy próbować przepinać z innego slotu w to miejsce dla test czy slot trefny czy kość. A jak przełożę i następną szlak trafi? jest taka szansa?

ramm3j.jpg

Napisano

lepiej zostawiajac ten slot pusty zamien z inna koscia, ale tak chyba nie uzyskasz i tak odpowiedzi, jezeli masz mozliwosc to sprobuj podniesc napieci dla ramow, ewentualnie poluzuj im timingi, w asusach byla opcja w biosie po przestawieniu ktorej wczytywal wszystko tylko czasem sypnal bledem heh a u ciebie to nei mam pojecia

Napisano
  • Autor

Glupio mi to mowic ale nie mam zielonego pojecia na temat OC.

Ten komp nigdy nie byl krecony wiec nawet nie bede tam pchal paluchow :)

stabilne 20 giba narazie mnie ratuje a w wolniejszym czasie do tego przysiade.

Napisano

ewidentnie jest to problem nie sprzetowy a ustawien lub samego softu.

Mialem cos podobnego jak przez przypadek w BIOSie wlaczylem alokowanie pamieci dla zintegrowanej karty graficznej - zabralo mi wtedy 2GB ramu i pokazywalo go dokladnie w taki sam sposob jak u Ciebie.